Haaland Mahu Karier Lebih Baik Daripada Ayah

Penyerang sensasi Borussia Dortmund, Erling Haaland nekad untuk melalui karier bola sepak yang lebih baik daripada ayahnya.

Ayah kepada Haaland, Alf-Inge Haaland pernah beraksi dengan kelab seperti Leeds United dan Manchester City dua dekad yang lalu.

Pada usia 19 tahun, Haaland kini adalah pemain remaja kedua yang menjaringkan lebih dari 10 gol di pertandingan Liga Juara-Juara Eropah, selepas menjaringkan dua gol untuk Dortmun membenam Paris Saint-Germain (PSG) pada Rabu lalu.

Malah beliau kini sudah menghasilkan 11 gol dari tujuh penampilan sejak menyertai Dortmund pada Januari.

Haaland dilihat sebagai pemain muda yang mempunyai masa depan cerah di dalam bola sepak, dan mampu mencipta nama lebih besar daripada apa yang ayahnya pernah lakukan.

“Ayah saya sentiasa menjadi idola. Saya sentiasa memberitahu diri mahu menjadi pemain profesional dan beraksi di tahap tertinggi. Itulah perkara yang saya sentiasa beritahu diri sepanjang hidup ini,” kata Haaland dalam tembual eksklusif bersama Bundesliga.

“Berusaha untuk menjadi lebih baik dari dia [ayah], dan dia pernah beraksi sebanyak 34 perlawanan untuk Norway, dan lebih 200 perlawanan di Liga Perdana Inggeris (EPL).”

Selepas menyaksikan dua gol Haaland pada minggu ini, bekas pengurus Liverpool, Grame Souness berpendapat pemain itu sudah pun melangkaui apa Alf-Inge pernah capai dalam kariernya.

Walaupun bermula dengan sangat baik sejak menyertai Dortmund, pemain itu pantas menghamburkan pujian kepada rakan sepasukan yang banyak membantu beliau menyesuaikan diri.

“Saya sudah berada di sini selama sebulan, dan rakan sepasukan yang lain amat baik. Maka ia amat mudah untuk mencari peluang dan bermain dengan mereka. Kerana mereka semua sangat baik,” tambah Haaland.

“Pertama kali saya beraksi bersama Jadon [Sancho], Marco [Reus], Thorgan [Hazard] anda sudah boleh tahu, ia akan mudah. Begitulah apabila beraksi bersama pemain berkelas dunia.”

Dortmund sebelum ini pernah mendedahkan salah satu cara kelab tersebut meyakinkan Haaland untuk menyertai mereka dan menolak tawaran Manchester United ialah dengan menunjukkan video atmosfera luar biasa yang dihasilkan oleh penyokong mereka di Signal Igunda Park.

“Pada pertama kali ketika berada di bangku simpanan [penampilan pertama] dan mendengar bahagian ‘Yellow Wall’ dan seluruh stadium bergema, ia amat menakjubkan.

“Ia seperti satu mimpi untuk beraksi di hadapan 80,000 penonton. Ia amat luar biasa.”

Leave a Reply