Hariz Irffan Kongsi Pengalaman Sebagai Barisan Hadapan Ketika PKP

Hariz Irffan

Pelbagai ragam dan karenah orang awam antara cabaran yang perlu dilalui oleh anggota keselamatan yang bertugas sebagai barisan hadapan negara dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) susulan penularan wabak COVID-19 ketika ini.

Itu antara pengalaman pemain tengah PDRM FA, Muhammad Hariz Irffan yang kini sedang bertugas sebagai anggota keselamatan polis trafik tatkala pemain-pemain lain sedang berada di rumah bersama keluarga tersayang dalam tempoh yang sukar ini.

Hariz antara 14 pemain PDRM yang menyahut panggilan kerajaan dalam membendung wabak Covid-19 ini untuk bertugas selaku anggota keselamatan di mana dia ketika ini ditugaskan di Bahagian Siasatan Penguatkuasaan Trafik (BSPT) Ampang Jaya yang turut sama bertanggungjawab melakukan sekatan jalan raya dan rondaan.

Sudah pasti, bergelar seorang pemain dan anggota keselamatan bukan satu perkara yang mudah apatah lagi pada saat getir ini selain turut mengakui cabaran sebenar berdepan karenah orang awam yang masih lagi degil keluar tanpa hala tuju walaupun arahan Kerajaan Malaysia adalah untuk kekal berada di rumah sehingga 14 April.

“Saya sekarang ini rehat pun tidak cukup, kadang-kadang balik rumah sempat makan sekejap, mandi dan terus tertidur sebelum sambung bekerja keesokan harinya.

“Kadang-kadang saya kena bertugas untuk 24 jam dan kadang-kadang untuk 12 jam, jadi memang tidak menentu waktu kerja kami di sini.

“Kalau buat sekatan jalan raya, memang macam macam alasan yang kami terima dan ada yang tidak masuk akal, tetapi kami harus bertegas dalam melaksanakan tugas kerana ini demi keselamatan semua pihak.

Hariz Irffan (empat dari kanan) bersama anggota yang lain sewaktu menjalankan tugas.

“Saya harap semua pihak mendoakan yang terbaik kerana sudah pasti saya sendiri pun rindu untuk beraksi bersama pasukan di padang,” katanya.

Rakan sepasukan yang merupakan kapten PDRM, Mohd Safiee Ahmad juga tidak ketinggalan turut sama berkhidmat untuk negara sebagai anggota keselamatan sambil menyifatkan mereka ketika ini terpaksa berkorban apabila lebih terdedah kepada persekitaran luar.

Justeru, dia mengharapkan dirinya dan rakan sepasukan lain dapat kembali bersama pasukan selepas ini dalam keadaan sihat sejahtera untuk terus membantu pasukan bersaing dalam CIMB Liga Super 2020 sebaik sahaja saingan kembali bersambung.

“Saya kini bertugas di bahagian Kuala Lumpur dan pertama kali saya dapat lihat sekitar ibu kota tidak sibuk seperti biasa walaupun masih ada segelintir yang melanggar perintah tidak berada di rumah.

“Kami memang lebih mudah terdedah kepada bahaya tetapi tugas tetap perlu dilaksanakan dan harap dapat segera kembali ke padang kerana kami semua juga rindu untuk beraksi,” jelasnya.

PDRM ketika ini agak bergelut apabila berada di tangga tercorot liga dan masih belum meraih sebarang kemenangan selepas mengalami tiga kekalahan dan satu seri.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN