UKM FC Laksanakan Pemotongan Gaji Pemain Bermula April

Pemotongan Gaji

Kelab Liga Premier, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) FC antara pasukan terawal mengambil pendekatan untuk memotong gaji pemain antara 15 ke 20 peratus bermula April ini sehingga tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ekoran penularan wabak COVID-19 berakhir.

Setiausaha Kehormat UKM FC, Mohd. Fairus Shafie, berkata, langkah itu telah dimaklumkan kepada pemain yang memahami kesukaran dialami pihak pengurusan selepas Liga Malaysia terpaksa ditangguhkan sejak 16 Mac lalu.

Jelasnya lagi, tempoh PKP ini juga menyukarkan pihak penaja dalam memenuhi komitmen kepada pasukan UKM FC dan situasi itu membuatkan pengurusan tiada pilihan mengambil langkah sebegitu bagi memastikan kelangsungan pasukan.

“Gaji pemain untuk bulan Mac telah dilangsaikan dan bagi bulan April, kami telah beritahu langkah pemotongan terpaksa diambil, rata-rata pemain menerima keadaan ini memandangkan liga masih ditangguhkan.

Mohd Fairus Shafie

“Hanya maksimum 20 peratus pemotongan gaji kami akan kenakan dan 15 peratus pula kepada pemain-pemain yang bergaji rendah, langkah ini akan diteruskan sehingga tempoh PKP berakhir dan tertakluk kepada perbincangan kedua-dua pihak.

“Saya faham pemain ada kontrak namun dalam tempoh luar jangka ini, sememangnya jadi satu tempoh mencabar kerana libatkan semua pihak di luar sana dan saya hargai sikap tolak ansur pemain.

“ Kami akui penaja tidak dapat membantu pasukan buat masa ini kerana mereka juga terjejas dan ini adalah formula terbaik demi kebaikan semua pihak, ” katanya.

Sebelum ini, Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) selaku badan induk bola sepak negara dan Malaysian Football League (MFL) sebagai pengendali Liga Malaysia 2020 dalam satu kenyataan menasihati serta menggalakkan supaya semua pasukan dan kelab terlibat mengadakan perbincangan terbuka dengan para pemain bagi membincangkan kesan terhadap situasi semasa ini.

Leave a Reply