Gol Kejam Bounedjah, VAR Bantu Algeria Tewaskan Senegal Untuk Muncul Juara AFCON 2019

Malam serba tidak menjadi buat Sadio Mane dan Senegal, atau sememangnya Algeria bernasib baik kerana muncul juara Piala Negara-Negara Afrika 2019 (AFCON 2019).

Hakikatnya demikianlah bola sepak dimana apa sahaja boleh berlaku, terutama di perlawanan akhir yang boleh ditentukan oleh momen-momen tertentu.

Algeria muncul juara AFCON 2019 buat kali kedua dalam sejarah penyertaan mereka apabila menewaskan Senegal 1-0 di perlawanan akhir dengan gol yang dianggap pelik dan kejam.

Rembatan minit ke-2 oleh Baghdad Bounedjah dari luar kotak penalti cuba dihadang oleh Salif Sane. Ia berakhir dengan boa terbias, menyaksikan ia melambung tinggi sebelum menewaskan penjaga gol Alfred Gomes di penjuru kiri atas gawang.

Senegal berpeluang menyamakan kedudukan pada babak kedua perlawanan selepas dianugerahkan sepakan penalti oleh pengadil.

Kali ini VAR menjadi penyelamat Algeria apabila pengadil menukar keputusan memberikan sepakan penalti setelah menyemak kembali rakaman permainan.

Algeria bertahan selepas itu tatkala Senegal menguasai 64% penguasaan bola. Jaringan awal Bahgdad Bounedjah itu juga merupakan satu-satunya percubaan oleh barisan pemain Algeria sepanjang perlawanan.

Tamat 90 minit perlawanan, pemain-pemain Senegal rebah dengan tangisan meratapi wisel penamat yang ditiupkan pengadil.

Manakala pemain Algeria pula penuh dengan sukacita kepuasan muncul juara sejak kali terakhir berbuat demikian pada kejohanan edisi 1990.

Leave a Reply