Francisco Triancao, Matheus Fernandes Rekrut Terbaharu Barcelona

Francisco Trincao

Barcelona dalam kenyataan rasmi kelab memaklumkan mereka telah berjaya menyambar penyerang muda Portugal, Francisco Trincao dari Braga dengan harga €31 juta.

The Catalans turut mengumumkan kejayaan mendapatkan pemain tengah dari Brazil, Matheus Fernandes dari Palmeiras dengan nilai €7 juta dan boleh meningkat kepada €10 juta dengan beberapa bonus tambahan.

Trincao yang baru berusia 20 tahun telah mengikat kontrak sehingga Jun 2025 dan akan menyertai Barca pada 1 Julai akan datang. Barcelona turut meletakkan klausa pelepasan sebanyak €500 juta.

Penyerang muda sensasi itu telah membuat penampilan pertama untuk Braga bermula musim lepas. Secara keseluruhannya beliau telah beraksi dalam 21 perlawanan dan menjaringkan tiga gol.

Pemain tersebut telah mewakili Portugal dalam setiap peringkat umur dan ketika ini merupakan pemain skuad bawah 21 tahun (B-21).

Ketika bersama skuad B-19, Trincao telah membantu pasukan kebangsaannya menjuarai kejohanan Eropah pada 2018 dan mengakhiri pertandingan tersebut selaku penjaring terbanyak dengan rekod lima dan dan turut membuat tiga bantuan jaringan.

Kelebihan pemain lincah ini adalah kebolehannya beraksi di beberapa posisi di bahagian serangan. Dengan kelajuan, kehebatan menggelecek dan kemahiran teknikal yang menakjubkan, beliau bukan sahaja mampu menjaringkan gol, tetapi juga mempu membuat hantaran-hantaran yang berupaya menghasilkan jaringan.

Fernandes pula yang merupakan pemain tengah bertahan dan beraksi untuk skuad bawah 17 dan 20 tahun Brazil telah mengikat kontrak selama lima tahun. Beliau turut diletakkan klausa perpindahan bernilai €300 juta.

Pemain muda tersebut dipinjamkan ke Real Valladolid sehingga penghujung musim ini dan akan menyertai Barca pada 1 Julai akan datang.

Fernades memulakan karier profesionalnya ketika bersama kelab Botafoogo pada 2016. Dalam hanya dua tahun, beliau telah beraksi sebanyak 76 perlawanan dengan menjaringkan dua gol dan empat bantuan jaringan.

Leave a Reply