Faktor Utama Malaysia Terus Kempunan Mata Di Pentas Piala Asia B-23

Perjalanan Malaysia bawah 23 (B-23) secara rasminya sudah pun berakhir dalam kejohanan Piala Asia B-23 yang berlangsung di Qatar, apabila mereka merekodkan kekalahan terbaharu di tangan Vietnam.

Pada aksi yang berlangsung di Stadium Antarabangsa Khalifa di Qatar, skuad kendalian Juan Torres Garrido mencatat kekalahan terbaharu 0-2 di tangan Vietnam menerusi jaringan Khuat Van Khang serta sepakan penalti di separuh masa kedua hasil ledakan Vo Hoang Minh Khoa untuk memastikan Malaysia terus kempunan mendapat sebarang mata.

Lebih perit, ini kali kedua Harimau Malaya B-23 memberi sepakan penalti buat lawan pada saingan ini dengan sebelum itu mereka menyumbang kepada kejayaan Uzbekistan.

Ketika ini, pelbagai kritikan timbul di media sosial yang mempersoalkan kredibiliti para pemain muda negara yang beraksi di pentas Asia selepas mengharungi dua perlawanan.

Tatkala impian ke pentas Olimpik diletakkan ke atas mereka, corak permainan ditampilkan kini jelas tidak menyakinkan dengan pelbagai kelemahan masih dapat dikesan.

Apatah lagi Vietnam, Thailand, dan Indonesia sudah pun berjaya menyesuaikan diri dengan baik di saingan tersebut bersama keputusan semasa cukup positif jika dibandingkan Malaysia.

Berikut merupakan punca skuad pembangunan negara gagal untuk sekurangnya meraih satu mata pada aksi kedua mereka sewaktu menentang Vietnam.

Tumpul di hadapan gol

Walaupun ada rombakan kecil dibuat oleh Garrido untuk aksi berdepan Vietnam terutama sekali membabitkan barisan serangan negara, jelas ianya masih belum dapat diatasi.

Meletakkan Mukhairi Ajmal dan Fergus Tierney di posisi utama serangan negara, segalanya tampak tidak begitu banyak perubahan positif dapat dijelmakan apabila masing-masing mudah diatasi pertahanan lawan.

Malah, Tierney sendiri boleh dianggap sangat tumpul di hadapan gol walaupun mendapat banyak peluang selain Mukhairi seolah tidak wujud di barisan hadapan pasukan kebangsaan.

Kreativiti di bahagian tengah

Hanya Luqman Hakim dan Najmudin Akmal dilihat sangat bersungguh untuk cuba memecahkan blok pertahanan lawan menerusi kepantasan serta kualiti kawalan bola mereka.

Namun ianya masih belum cukup buat pasukan kebangsaan apabila mereka masih kurang daripada segi kreativiti untuk mempelbagaikan lagi corak serangan Malaysia.

Malah, Noaa Laine jelas begitu pasif untuk sesekali membantu serangan negara dengan beliau bersama Muhammad Khalil memberi lebih banyak tumpuan buat pertahanan Harimau Malaya.

Persefahaman sesama pemain

Daripada segi penguasaan bola dan asas permainan mungkin ianya lebih baik jika dibandingkan pada aksi lalu sewaktu Malaysia tewas di tangan Uzbekistan.

Namun, isu persefahaman masih lagi menghantui kem kebangsaan dengan ianya dilihat begitu jelas sepanjang tempoh perlawanan berlangsung.

Para pemain muda negara boleh dikatakan kerap membuat kesilapan daripada segi hantaran yang berjaya dipintas lawan selain beberapa idea cuba diterjemahkan gagal difahami antara satu sama lain.

Selain itu, Malaysia juga memiliki motivasi serta daya ketahanan mental cukup lemah dan mudah dieksploitasi para pemain Vietnam sehingga ada layangan kad kuning tidak sepatutnya berlaku.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN