FA Thailand Bekerjasama Dengan King Power & Leicester City Bina Pusat Latihan Kebangsaan

FA Thailand (FAT) pada hari ini mengumumkan telah menandatangani perjanjian memorendum persefahaman (MOU) bersama King Power untuk membina pusat latihan bola sepak khusus untuk pasukan kebangsaan negara tersebut.

Pusat latihan yang akan memiliki lima sehingga lapan padang bola sepak itu akan dibiayai sepenuhnya oleh King Power – sebuah syarikat antarabangsa yang berpengkalan di Thailand.

King Power juga dikatakan akan menggunakan tenaga pakar dari Leicester City untuk melakukan reka bentuk yang diperlukan untuk pusat latihan tersebut.

Bakal dibina di atas tapak seluas 192,000 kaki persegi di Saraburi, kemudahan untuk skuad Gajah Perang itu turut akan memiliki kemudahan-kemudahan lain seperti restoran, bilik persidangan, bilik latihan, kompleks penginapan, dan kemudahan lain seperti pusat kecergasan.

Pusat latihan tersebut juga akan digunakan khusus untuk program pembangunan akar umbi dan pertandingan-pertandingan bola sepak peringkat umur di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Kemudahan bernilai RM68.5 juta itu juga turut boleh digunakan untuk pemain-pemain futsal dan bola sepak kebangsaan Thailand.

Perbincangan yang dijalankan sejak November lalu diantara FAT dan King Power akhirnya mencapai kata sepakat melalui MOU yang ditandatangani pada hari ini.

 

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN