EPL: Pemain Diminta Untuk Kembali Melutut Sebelum Sepak Mula Perlawanan Minggu Ini

Sebagai sebahagian dari kempen ‘No Room For Racism’ para pemain dari saingan Premier League akan kembali melakukan ritual melutut sebelum sepak mula setiap perlawanan pada minggu ini.

Para pemain dari saingan Premier League sebelum ini telah melakukan ritual tersebut selama hampir dua tahun, dalam usaha mereka menyokong kempen anti perkauman.

Selepas kematian seorang lelaki berkulit hitam, George Floyd di Amerika Syarikat pada tahun 2019 yang lalu, ramai pihak yang melakukan ritual tersebut sebagai tanda menyokong kesamaan dan menolak penindasan.

Walau bagaimanapun, sejak penghujung musim lalu, beberapa pemain merasakan yang ritual tersebut sudah hilang auranya dan pemain seperti Wilfried Zaha serta Ivan Tony menolak untuk melakukannya lagi.

Beberapa pemain lain turut sama menolak untuk melakukan hal tersebut dan ia kemudiannya tidak lagi menjadi rutin wajib yang perlu dilakukan oleh setiap pemain.

Selepas mengadakan perbincangan antara semua ketua pasukan dari saingan Premier League pada awal musim baru-baru ini, kesemua wakil bersetuju untuk melakukan ritual tersebut hanya pada waktu tertentu sahaja.

Berbanding melakukannya sebelum setiap perlawanan, hasil keputusan mesyuarat tersebut memutuskan yang para pemain hanya akan melakukan ritual itu ketika ada acara khas sahaja.

Menurut sumber laporan dari Mail Online, antara waktu khas yang dimaksudkan itu adalah pada hujung minggu ini.

Premier League pada minggu ini akan mempromosikan kempen ‘No Room For Racism’ dan para pemain akan melakukan ritual melutut sebelum sepak mula setiap perlawanan.

Walau ada pemain yang mungkin tidak gembira dan tidak mahu melakukan hal tersebut, namun dek kerana menyokong kempen anjuran Premier League, mungkin kesemua mereka akan melakukan hal tersebut.

Ritual itu pada awalnya dilakukan oleh bintang NFL, Colin Kaepernick pada tahun 2016 yang lalu dan beberapa bintang besar dalam dunia sukan turut sama melakukan hal tersebut selepas kematian Floyd.

George Floyd merupakan salah seorang lelaki berkulit hitam dari Amerika Syarikat yang terkorban kerana menjadi mangsa keganasan pegawai polis di Minneapolis.

Skuad England sendiri sememangnya tidak pernah berhenti melakukan hal tersebut, dengan mereka sentiasa melutut sebelum sepak mula semua perlawanan sejak dua tahun terakhir ini.

Daily Mail pada Julai lalu turut melaporkan yang skuad kendalian Gareth Southgate itu memutuskan untuk terus melakukan ritual tersebut pada aksi Piala Dunia di Qatar nanti.

Para pemain dari skuad England yakin dan percaya ritual tersebut masih ada aura tersendiri dan kerana itu mereka memilih untuk meneruskannya.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN