English Football League Sahkan Tiada Penyertaan Pasukan ‘B’ Dari Premier League & Scotland

Sah! Akhirnya perjuangan penyokong bola sepak Inggeris yang tak mahu pasukan B Premier League bertanding dengan satu liga bersama kelab bawahan berhasil!

Keputusan ini ternyata akan menggembirakan majoriti para peminat bola sepak di England terutama jika kelab kesayangan mereka beraksi di English Football League (EFL).

Ingin tambah jumlah pasukan dari 72 kepada 100

Sebelum ini, EFL telah merancang untuk membesarkan liga mereka bermula dari musim 2019-2020.

Misi EFL adalah ingin mewujudkan liga yang terdiri 100 buah kelab berbanding 72 buat kelab yang buat masa sekarang bermain di EFL.

Mereka juga ingin mewujudkan League 3, iaitu liga di bawah League 2 tetapi di atas liga pasukan semi pro dan amatur, National League.

english_league_pyramid

Bawa Celtic dan Rangers?

Sebagai langkah untuk menambah pasukan menjadi 100 pasukan, mereka ingin menjemput pasukan dari luar negara seperti dari Scotland dan pasukan bawah-21 tahun dari Premier League.

EFL ingin menjemput dua kelab utama Scotland – Celtic dan Rangers – beraksi di England tetapi menetapkan syarat agar dua kelab tersebut perlu bermula dari League 3.

celtic-rangers-players

Hasil daripada sebuah mesyuarat oleh EFL pada Khamis (22 September 2016). Mereka telah mencapai kata putus untuk tidak akan membawa pasukan dari luar England menyertai EFL.

Selain daripada itu, EFL juga membuat keputusan untuk tidak membawa pasukan bawah-21 tahun Premier League ke liga kelolaan mereka.

Namun begitu, kelab dari Wales seperti Cardiff City dan Port Vale masih boleh beraksi dalam EFL.

Membawa pasukan National League ke EFL

Sebagai langkah alternatif, EFL mengambil keputusan untuk membawa kelab-kelab amatur dan semi pro England dari National League untuk bermain di EFL bermula pada musim 2019/2020.

Namun begitu, perbincangan penuh teliti perlu dilakukan agar keputusan membawa kelab-kelab dari National League akan membawa kebaikan kepada kedua-dua pihak.

amateur_football_in_kilkenny-ireland

Menurut ketua eksekutif EFL Shaun Harvey, menjemput pasukan dari National League adalah keputusan terbaik.

“Keputusan paling logik untuk menambah pasukan adalah menjemput pasukan dari National League.”

“Kita akan berbincang dengan mereka lebih lagi agar mereka faham mengapa perubahan liga ini akan memberi manfaat kepada mereka.”

Perubahan juga akan menyaksikan Johnstone Paint Trophy (kini dikenali sebagai Checkstrade Cup) akan kembali ke format asal.

checkstrade-trophy

Sebelum ini, Checktrade Cup disertai oleh kelab dari League 1 dan League 2 sahaja dengan tujuan untuk “memberi peluang kepada pasukan kecil beraksi di Wembley”.

Namun pada musim ini, format kejohanan tersebut diubah dengan penyertaan oleh 16 pasukan dari akademi kelas 1 yang terdiri dari akademi kelab dari Premier League dan Championship.

Perubahan format yang dilakukan atas kapasiti ‘percubaan’ ini mendapat tentangan melampau dari peminat bola sepak di England.

Mahu wujudkan cuti musim sejuk di England

Bagaimanapun keputusan akhir bagaimana format EFL akan digunakan pada musim 2019/2020 akan diketahui pada Jun 2017.

Hal ini kerana pada bulan tersebut semua kelab yang berada di dalam EFL akan menentukan hala tuju liga mereka di masa hadapan.

Antara isu utama yang bakal merubah struktur liga adalah kewujudan liga berasaskan daerah untuk liga bawahan.

Selain daripada itu EFL bercadang untuk mewujudkan cuti musim sejuk dan mewujudkan liga 20 pasukan untuk setiap divisyen berbanding liga 24 pasukan yang dipakai sekarang.

yeovil-town-train-the-snow-1374554485

Dan isu yang paling utama adalah bagaimana wang agihan akan diberikan kepada setiap kelab di EFL.

Mereka mahukan wang diagihkan sama rata serta kompetitif agar mereka boleh bersaing dengan kelab-kelab di Premier League.

“Kami akan terus berbincang dengan Premier League untuk terus mencapai matlamat kami dalam meningkatkan wang agihan setiap kelab EFL.”

“Selepas ini juga kami akan berdialog dengan wakil dari penyokong serta pemengang saham dalam kelab yang melabur untuk kelab mereka diberi peluang untuk memberi pandangan mereka juga.”

Baca juga: English Football League Pertimbang Kemasukan Celtic & Rangers, Tetapi Perlu Bermula Dari League 3

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN