Detik Cemas Gonzalo Cabrera Tidak Sedarkan Diri Selepas Pelanggaran Dengan Renan Alves

Detik cemas berlaku dalam perlawanan di antara Kedah Darul Aman FC menentang JDT sebentar tadi apabila penyerang sayap, Gonzalo Cabrera tidak sedarkan diri selepas berlaku pelanggaran dengan pemain pertahanan, Renan Alves.

Insiden tersebut berlaku pada minit ke-56 perlawanan. Cabrebra pada ketika itu sedang bersaing dengan bek kanan Kedah, Rizal Ghazali dalam situasi satu lawan satu pada kadar larian yang laju untuk mengejar bola.

Renan yang cuba menghalang larian Cabrera dengan badannya menyebabkan kedua-dua pemain bertembung.

https://twitter.com/hafizulisk/status/1389604789789487109

Berdasarkan klip ulang tayang yang dikongsi di media sosial, tidak ramai yang sedar akan keadaan Cabrera pada mulanya. Renan dipersalahkan pengadil dan dilayangkan kad kuning. Kejadian berlaku betul-betul di luar kotak penalti Kedah.

Hanya selepas itu, Renan dan pengadil kelihatan cemas dan pasukan medik dipanggil untuk memberikan rawatan kecemasan kepada Cabrera.

Wartawan Astro Arena, Zulhemi Zainal Azam melaporkan Gonzalo Cabrera kemudiannya dikejarkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan susulan.

Sehingga artikel ini ditulis, belum ada kemaskini terkini dari JDT atau penganjur mengenai situasi Cabrera.

Insiden pelanggaran sehingga membuatkan pemain tidak sedarkan diri pada musim ini bukan kali pertama berlaku. Dalam perlawanan di antaraLiga Super Malaysia pada bulan lalu, pemain tengah Sabah, Azzizan Nordin turut mengalami situasi yang sama selepas pelanggaran dengan pemain pertahanan Selangor.

Keadaan keselamatan pemain di dalam situasi sebegini seharusnya dipandang serius oleh pihak Malaysian Football League (MFL).

Di dalam kes Azizan misalnya, pemain itu diarahkan kembali menyambung aksi sebelum dikeluarkan selepas itu.

Dalam insiden sebentar tadi, pasukan medik dilihat tidak memiliki peralatan yang lengkap seperti ‘neck support’ sebagai langkah berjaga-jaga berhadapan situasi sebegitu.

 

Baca artikel lain mengenai Liga Malaysia:

Ifedayo Anggap Hanya Selangor Pasukan Terhebat Di Malaysia

FAM Ambil Berat Isu Prestasi Pengadil

Terima Banyak Mesej Semangat, Halim Saari Hargai Sokongan Semua Pihak

 

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN