Dapat Latihan Intensiti Tinggi, Tiada Masalah Buat Graduan AMD Beraksi Di Liga Premier

AMD Liga Super

Pemain di Akademi Mokhtar Dahari (AMD) kesemuanya dilatih dengan latihan bertaraf tinggi sekaligus menjadikan mereka bersedia untuk bersaing dalam Liga Premier.

Ketua Pembangunan Remaja Negeri Program Pembangunan Bola Sepak Kebangsaan (NFDP), Aminuddin Hussin berkata, sememangnya kita mahukan mereka beraksi dalam perlawanan kompetitif seperti di Liga Premier.

“Liga Premier adalah saingan yang setaraf dengan mereka. Jika beraksi dalam saingan lebih rendah, pemain-pemain di AMD sudah pun bermain di Piala Belia dan Piala Presiden seawal usia mereka 16 tahun.”

“Maka, tiada saingan yang setanding buat tahap atau ‘level’ mereka setakat ini selain di Liga Premier.”

“Kalau hendak fikirkan kecederaan, kita boleh dapat dimana-mana sahaja hakikatnya ia terpulang pada kredibiliti seseorang jurulatih itu dalam menyediakan pemain-pemainnya.”

Aminuddin menambah, inisiatif menubuhkan Skuad Projek FAM-MSN ini sangat baik ekoran ia adalah kesinambungan kepada apa yang diusahakan ketika ini.

“Jika dilihat tidak semua graduan AMD akan disunting oleh pasukan-pasukan Liga Malaysia maka nanti bakat mereka akan habis begitu sahaja. Mungkin pasukan-pasukan ini merasakan pemain ini masih muda, kurang yakin …saya tidak pasti.

“Yang diambil pula adakah khidmat mereka akan digunakan sebaiknya mungkin seperti yang kita latih di akademi? Maka pendekatan yang diambil FAM-MSN ini umpama penyelamat buat graduan kerana di dalam skuad ini pastinya mereka akan dibangunkan dengan seimbang seiring dengan apa yang sudah dipelajari mereka sepanjang di akademi.

“Kita tidak boleh terlalu fikir akan kecederaan bak kata pepatah ‘kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai,” katanya sambil menekankan pemain-pemain ini bukan beraksi untuk menang sebaliknya untuk pembangunan.

Senada dengan Aminuddin, ialah Pendidik Jurulatih dan Pencari Bakat NFDP, Datuk Richard Scully, yang menekankan keupayaan dan kredibiliti jurulatih memainkan peranan utama dalam penyediaan pemainnya bagi mengelakkan kecederaan.

”Tidak wajar jika seseorang mengatakan tindakan meletakkan pemain-pemain ini ke Liga Premier akan mendatangkan kecederaan sekaligus akan membunuh mereka.”

”Jika dilihat, atas pimpinan jurulatih terdahulu pemain-pemain AMD juga pernah cedera.”

”Hakikatnya inisiatif ini sebenarnya hebat bagi menyediakan dan mendedahkan pemain-pemain ini kepada perlawanan sebenar dan kompetitif,” katanya.

Kredit featured image: Akademi Bola Sepak Negara Mokhtar Dahari

Baca artikel lain dari kami mengenai AMD dan Liga Premier:

Harimau Muda 2.0 Perlu Untuk Menjamin Kesinambungan Graduan AMD?

MFL Sahkan Hanya 10 Pasukan Sahaja Layak Bersaing Di Liga Premier 2021

Dominasi JDT, Selangor Terhadap Graduan AMD Berterusan

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN