Barcelona Buat ‘U-Turn’ Tentang Coutinho, Durian Runtuh Buat Liverpool

Philippe Coutinho Barcelona

Tindakan Barcelona menangguhankan perpindahan pemain tengah, Philippe Coutinho untuk beliau sekurang-kurangnya kekal di Camp Nou bagi tempoh semusim lagi, sudah pastinya tidak lama lagi akan menguntungkan bekas pasukannya, Liverpool.

Menurut laporan media Sepanyol, Marca, terdapat klausa di dalam perjanjian ketika Barcelona menandatanganinya yang menyatakan, Barcelona perlu membayar tambahan £17 juta, sekiranya Philippe Coutinho telah mencapai 100 penampilan.

Sebelum dipinjamkan ke Bayern Munich, pemain berusia 27 tahun itu telah membuat 76 penampilan bersama Barca dan masih berbaki 24 penampilan untuk mengaktifkan klausa tersebut. Adakah Barcelona akan membenarkan ianya berlaku?

Dengan Quique Setien telah menggantikan Ernesto Valverde sebagai pengurus pasukan, kemungkinan pemain kelahiran Brazil itu untuk mendapat tempat semula kembali meningkat disamping Barcelona perlu memberinya minit permainan.

Jika Barcelona membekukannya tanpa memberi sebarang penampilan pada musim akan datang, siapa yang sanggup untuk masuk ‘meminang’ dengan nilai yang agak tinggi? Sukar untuk mereka menjualnya sekiranya perkara tersebut berlaku.

Sebelum ini, Philippe Coutinho dijangka akan meninggalkan Barcelona dengan beberapa pasukan berminat untuk mendapatkannya seperti Chelsea, Tottenham dan Everton – namun ianya diakhiri dengan beliau dipinjamkan ke Bayern Munich.

Bayern Munich walaubagaimanapun, tidak berminat untuk menandatangani pemain tersebut secara tetap setelah semusim berlalu. Dengan tekanan kewangan akibat pandemik COVID-19 ketika ini, siapa yang mahu mendapatkannya?

Mahu atau tidak, gergasi Sepanyol itu perlu memberikannya aksi agar ada pasukan yang akan membidanya dan selepas cukup 100 penampilan – yang pastinya tidak mustahil, mereka perlulah membuat pembayaran £17 juta kepada Liverpool.

Dalam pada itu, Liverpool sudah membuat keuntungan yang berlipat kali ganda atas penjualan pemain tersebut, di mana Barcelona sudah pun melangsaikan 15 klausa.

KREDIT FEATURED IMAGE: MIGUEL RUIZ/FCB

Baca lagi artikel mengenai Philippe Coutinho:

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN