Bagaimana Untuk Bertahan Ketika Menentang Pasukan Yang Bermain Long Ball

Team saya selalu kena buli dengan team yang main long ball. Macam mana taktik nak defend lawan team macam ni?”
Khairul Nazrin, melalui Facebook

1. Push up setinggi yang mungkin

Ketika menentang Pahang yang gemar bermain long ball ke arah Dickson Nwakaeme, majoriti pasukan dalam Liga Super takut untuk push up setinggi yang mungkin.

nwakeme-target-man

Ini kerana mereka takut pertahanan tengah mereka kalah di udara dan tak yakin meninggalkan ruang besar di belakang pertahanan tengah (atau dihadapan penjaga gol) mereka.

Tetapi menurut Arsene Wenger, perkara paling penting ketika menentang pasukan long ball adalah: mendapat second ball.

Jika pertahanan tengah anda kalah pertarungan udara dengan penyerang mereka, pastikan pasukan anda mendapat second ball. Atau sekurang-kurangnya mencabar pemain mereka untuk mendapat second ball.

Pastikan full back dan pemain tengah anda rapat (atau compact) dengan pertahanan tengah ketika long ball dilancarkan.

Ini memudahkan mereka untuk memenangi second ball.

2. Beri tekanan kepada pembekal

Stop the source, kata Arsene Wenger. Gary Neville juga sependapat dengan Wenger.

Gary Neville mendedahkan taktikal Manchester United pada musim 1996/1997 ketika mereka menentang Wimbledon yang suka bermain long ball.

Ketika itu, Neville (177cm) bermain sebagai pertahanan tengah dengan Roy Keane (178cm).

“Jika salah seorang full back mempunyai bola, pemain sayap kami akan cepat-cepat beri tekanan kepada full back tersebut,” jelas Neville kepada Four Four Two.

“Jika kami tak beri tekanan kepada pemain mereka, mereka akan naik dan mula melancarkan long ball.”

Inilah apa yang Wenger maksudkan dengan ‘stop the source’.

3. Beri tekanan kepada penjaga gol

Salah satu pembekal long ball untuk pasukan sebegini adalah penjaga gol.

Kadang kala penjaga gol mereka gemar menggolekkan bola di luar kotak penalti sebelum melakukan long ball.

Jika penjaga gol mereka melakukan taktik ini, pastikan penyerang anda cepat-cepat beri tekanan kepada penjaga gol.

Ini adalah supaya penjaga gol mereka hanya boleh melancarkan long ball dari dalam kotak 6 ela (six yards box) sahaja.

4. Gunakan perangkap ofsaid

Offside-Trap

Jika anda menggunakan sistem 4 pertahanan, pastikan pasukan anda pasang perangkap ofsaid.

Walaupun jika penyerang pertama mereka dapat menang bola di udara (atau menang first ball) sekalipun, penyerang kedua mereka akan ofsaid jika dia mendapat second ball di belakang 4 pertahanan anda.

Serangan pasukan long ball juga senang dibaca oleh pertahanan anda.

Oleh itu, adalah lebih mudah sebenarnya untuk menggunakan perangkap ofsaid ketika menentang pasukan long ball.

Baca: Pengenalan Kepada Perangkap Ofsaid

5. Jangan amalkan deep defending

Ramai jurulatih berpendapat, jika pasukan mereka tidak memberi ruang kepada pasukan long ball, mereka tidak boleh jaringkan gol.

Apabila pasukan anda mengamalkan deep defending ketika menentang pasukan yang bermain long ball, mereka akan mudah masuk ke kawasan kubu pasukan anda (final third atau kadang kala dipanggil attacking third).

Dan di kawasan inilah pemain pertahanan anda akan dibuli oleh penyerang tinggi dan kuat. Inilah yang dilakukan oleh Dickson Nwakaeme kepada setiap pertahanan yang menentang Pahang.

Adalah lebih baik pemain anda dibuli secara fizikal JAUH dari kawasan final third anda daripada dibuli dekat dengan kawasan final third anda.

6. Hentikan cross mereka daripada masuk kotak penalti anda

Gary Neville turut menegaskan kepentingan untuk menghentikan hantaran lintang pasukan long ball.

“Wimbledon menjadi sangat bahaya bila bek kiri mereka dapat membuat hantaran lintang masuk ke kotak penalti anda dan penyerang mereka dapat tanduk bola tersebut.”

“Jadi perkara pertama yang kami buat adalah kami serang dan beri tekanan ketika pemain mereka mendapat bola di kawasan kubu mereka sendiri.”

Apa yang Gary Neville cuba terangkan adalah sebab utama mengapa pasukan anda perlu:

  • push up setinggi yang mungkin,
  • beri tekanan kepada pembekal long ball,
  • guna perangkap ofsaid dan
  • jangan amalkan deep defending.

7. Pemain sayap perlu tolong full back

Kebiasaannya, pasukan yang bermain long ball akan mempunyai 2 pemain yang mahir membuat hantaran lintang dan 2 penyerang yang kuat dan tinggi.

Oleh itu, pemain sayap anda perlu turun membantu full back apabila pasukan long ball masuk ke kawasan kubu (final third) pasukan anda.

Ini untuk mengelakkan situasi 2 lawan 1 (2v1) berlaku di kawasan sayap, sekaligus menyebabkan hantaran lintang dihantar dan diserang oleh penyerang mereka.

8. Paksa pemain sayap mereka guna kaki lemah

badstuber-1v1-defending

Ini satu lagi tips khas untuk pemain pertahanan, terutamanya full back anda.

Ketika berdepan situasi 1v1 dengan pemain sayap mereka, pastikan full back anda memaksa pemain sayap menggunakan kaki lemahnya.

Sebagai contoh, jika full back kiri anda berhadapan dengan pemain sayap kanan, pastikan full back anda boleh paksa pemain sayap kanan tersebut untuk menggunakan kaki lemahnya, iaitu kaki kiri.

Begitu juga bagi full back kanan. Paksa pemain sayap kiri untuk menggunakan kaki kanannya.

9. Berikan ruang kepada penjaga gol

ay106056496manchester-city

Jika pasukan long ball masih dapat membuat hantaran lintang, pastikan 4 pemain pertahanan anda melakukan man-to-man marking dan tinggalkan sebanyak ruang di belakang untuk penjaga gol.

Penjaga gol adalah satu-satunya pemain anda yang boleh menggunakan tangan dan menumbuk bola keluar dari kotak penalti anda.

Jika pertahanan tengah anda terlalu dekat dengan penjaga gol anda, penyerang mereka boleh menjaringkan gol dengan satu tandukan. Malah mereka boleh membuli penjaga gol anda secara fizikal juga.

Baca juga: Teori Taktikal: Mengurus Teori Taktikal: Mengurus Shape Dan Fluidity Pasukan

Sumber:

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN