Andrea Pirlo: Pemain MLS Banyak Berlari Tapi Tak Pandai Guna Bola

Kepada pemain bola sepak Amerika Syarikat, apabila Andrea Pirlo – pemain yang jarang bercakap dengan media – bercakap, anda perlu dengar.

“MLS adalah sebuah liga bola sepak yang sukar. Ia sangat fizikal bagi saya kerana ada banyak larian. Tapi pemain-pemain di sini tak pandai guna bola.”

Pirlo, 37, membuat kenyataan ini ketika ditemubual oleh Reuters di kem bola sepak musim panas yang dianjurkan kelabnya, New York City FC pada 20 Mei 2016 lepas, 2 hari sebelum kelabnya dibelasah 0-7 oleh New York Red Bulls.

Pemain Amerika Syarikat tidak diajar skil teknikal

Menurut Pirlo, banyak perubahan yang perlu dilakukan oleh Persatuan Bola Sepak Amerika Syarikat (USSF) di peringkat akar umbi untuk merapatkan jurang kualiti pemain muda Amerika Syarikat dengan Eropah.

“Apa yang saya cakap adalah mengenai sistem atau budaya bola sepak di sini. Saya tak cakap tahap skil teknikal pemain di sini rendah. Maksud saya, budaya bola sepak di sini ada kekosongan yang perlu diisi.”

Sumber: REUTERS/Mike Segar
Sumber: REUTERS/Mike Segar

Pirlo turut memberitahu, USSF perlu mempromosikan budaya bola sepak kepada kanak-kanak sejak kecil lagi.

Ini kerana bola sepak perlu bersaing dengan sukan besbol, American football dan bola keranjang untuk mendapat perhatian kanak-kanak Amerika Syarikat.

Pirlo memberitahu contoh kekosongan budaya bola sepak di Amerika Syarikat dengan Eropah:

“Sebagai contoh di FC Barcelona, mereka mempunyai program di mana mereka sudah mampu mengesan bakat pemain seawal 5 tahun untuk diberikan latihan oleh jurulatih kelab.”

“Pemain muda di sana dilatih bukan dalam aspek larian sahaja. Mereka dilatih untuk memperbaiki cara menghentikan bola. Perkara ini tak berlaku di sini.”

“Jadi bila pemain muda tersebut membesar, dia masih ada jurang kualiti yang jelas kelihatan bila bermain di atas padang.”

Bukan isu baru di Malaysia

Suka atau tidak, kita juga perlu mengaku masalah sama sedang berlaku dalam struktur pembangunan pemain akar umbi di Malaysia.

Pasukan bola sepak kita bukan sahaja jarang menganjurkan program akar umbi kepada pemain seawal umur 5 tahun, malah sebilangan besar pasukan langsung tidak mempunyai program akar umbi langsung.

Majoriti pemain muda kita hanya mula bermain bola sepak pada usia 7 tahun, apabila sesi persekolahan bermula. Di sini sahaja kita sudah ketinggalan 2 tahun (malah lebih!) di belakang Eropah.

Maka tak hairanlah kualiti permainan liga bola sepak kita memang hampir sama dengan komen Pirlo mengenai MLS – ianya sangat fizikal, pemain banyak berlari, tetapi tak pandai menggunakan bola.

Baca juga: Penyokong NY Red Bulls Mengutuk Lampard Dan Pirlo Dengan Kain Rentang Ini

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN