Andre Schurrle: Saya Akan Meraikannya, Harap Penyokong Chelsea Tidak Tersinggung

Schurrle

Pemain Fulham, Andre Schurrle berkata beliau mungkin akan meraikan jaringan jika berjaya menjaringkan gol ketika berhadapan bekas kelabnya, Chelsea pada perlawanan hujung minggu ini.

The Cottagers akan berkunjung ke Stamford Bridge, Ahad ini bagi menghadapi Chelsea untuk perlawanan minggu ke-14 saingan Liga Perdana Inggeris (EPL).

Schurrle pernah beraksi bersama Chelsea selama dua musim sejak 2013 sehingga 2015, berhijrah ke Jerman menyertai VfL Wolfsburg dan Borussia Dortmund sebelum kembali ke England untuk menyertai Fulham pada Julai 2018.

Pemain Jerman itu berjaya bangkit daripada permulaan kurang meyakinkan ketika mula menyertai Fulham dengan menjaringkan 5 gol setakat ini dalam saingan liga.

Tidak faham

Secara peribadi, Schurrle mengakui bahawa dirinya tidak faham mengapa ramai penyokong akan marah jika bekas pemain mereka meraikan jaringan apabila berjaya menjaringkan gol ke kelab lamanya.

Menurut Schurrle, pemain yang meraikan gol itu adalah hak peribadinya mengikut tugas bersama dan tanggungjawab bersama pasukan yang sedang diwakili.

Saya tidak pernah memikirkan itu. Saya tidak faham mengapa peminat marah kerana bekas pemain meraikan gol,” kata Schurrle kepada Sky Sports.

“Jika saya bersorak di Stamford Bridge, ia tidak bermakna saya  menentang penyokong Chelsea atau menentang kelab itu, ia hanyalah berkait dengan saya dan penyokong Fulham.”

Harap penyokong tidak tersinggung

Schurrle dilihat benar-benar yakin untuk menjaringkan gol bagi membantu pasukannya dalam pertemuan dengan Chelsea.

Bagaimanapun, pemain berusia 28 tahun itu berharap penyokong Chelsea tidak akan tersinggung dan marah jika dia beraksi dan berjaya menjaringkan gol pada perlawanan itu.

Bagi Schurrle, beliau tidak pernah berniat untuk menghina atau menjadi sombong, apabila beliau berjaya meraikan gol nanti.

“Jika saya menjaringkan [meraikan] itu adalah tindakan spontan dan saya harap tiada siapa yang tersinggung.”

“Setiap kali anda menjaringkan gol di bekas kelab, ia merasa istimewa kerana anda tahu setiap orang di sekitar tempat itu,” katanya.

Leave a Reply