Gabriel Heinze Cerita Kisah Beliau Ditumbangkan Oleh Roy Keane Satu Ketika Dahulu

Bekas pemain bek kiri Manchester United dan Argentina, Gabriel Heinze mendedahkan beliau pernah menerima akibat daripada kemarahan bekas kapten Manchester United, Roy Keane.

Heinze rebah di lantai akibat daripada pertembungan dengan kapten panas baran berbangsa Ireland itu.

(Photo by Mike Egerton – EMPICS/PA Images via Getty Images)

Kejadian tersebut dikatakan terjadi selepas satu kekalahan dalam perlawanan Liga Perdana Inggeris (EPL). Manchester United sedang berada dalam misi untuk memenangi kembali kejuaraan liga sejak musim 2003.

Arsenal memenangi kejuaraan EPL pada musim 2003-2004 sebelum kedatangan Jose Mourinho membawa Chelsea menjuarai kejuaraan tersebut pada dua musim berikitnya.

Roy Keane, Gabriel Heinze dan Manchester United berjaya membawa pulang kejuaraan EPL ke Old Trafford pada musim 2006-2007.

Ketika pemain sedang berada dalam bilik persalinan, Roy Keane jelas berang dengan rakan sepasukannya dan menjerit ‘f***off’.

(Photo by Mike Egerton – EMPICS/PA Images via Getty Images)

Gabriel Heinze jelas tidak senang dengan kata-kata dari kaptennya itu. Beliau mengambil keputusan untuk berhadapan dengan Keane pada waktu itu juga.

Ketika suasana sememangnya sudah tegang dan panas, Heinze mendapati dirinya yang terbaring di lantai selepas direbahkan oleh Roy Keane dalam percakaran yang pantas itu.

Perkara tersebut didedahkan oleh Heinze dalam satu wawancara bersama satu stesen televisyen di Argentina.

(Photo By Ramsey Cardy/Sportsfile via Getty Images)

“Kami baru sahaja kalah salah satu perlawanan penting dalam EPL. Saya adalah individu pertama tiba di bilik persalinan diikuti oleh Roy Keane.”

“Saya suka untuk terus ke bilik persalinan setiap kali kalah untuk mengelakkan dari bercakap dengan sesiapa.”

“Saya tidak berapa faham Bahasa Inggeris kecuali bahasa kotor. Saya terdengar nama saya disebut dan kemudian perkataan ‘f*** off’ disebut oleh Roy Keane.”

“Saya tahu ia bukan perkara baik. Kerana itulah saya berhadapan dengan idola seluruh Manchester, individu yang ramai sayangi dan menjawab kepada beliau kembali, -‘f*** off’!

“Saya tidak dapat ingat apa yang berlaku kemudian.”

(Photo by Matthew Peters/Manchester United via Getty Images)

Ketika ditanya oleh wartawan jika ia adalah disebabkan oleh pertembungan secara fizikal oleh Keane, bekas pertahanan Real Madrid itu menjawab: “Ya, ya.”

Dalam buku autobiografinya, Roy Keane menyifatkan Gabrie Heinze sebagai seorang lelaki yang baik namun adalah seorang pertahanan yang ‘nasty f***ker’ (keras dan lasak).

Bagaimanapun Roy Keane yang merupakan pembantu pengurus skuad kebangsaan Ireland tidak berapa gemar akan cubaan bekas rakan sepasukannya itu untuk menyertai Liverpool pada tahun 2007.

Disebabkan kurang beraksi pada musim tersebut, Heinze ingin berhijrah dari Old Trafford ke Anfield. Bagaimanapun tawaran Liverpool yang dilaporkan berjumlah £ 6.8 juta ditolak oleh Manchester United.

Heinze kemudiannya dijual ke Real Madrid pada musim panas itu sebelum memenagi kejohanan La Liga pada musim pertama bersama Los Blancos.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN