3 Impak Positif Negeri Sembilan Setakat Ini Dalam Saingan Liga Super 2022

Pencabar baharu saingan Liga Super 2022 iaitu Negeri Sembilan jelas berada dalam momentum tersendiri setakat ini apabila berjaya mengejutkan ramai pemerhati bola sepak menerusi aksi dan keputusan setiap perawanan dihadapi.

Juara Liga Premier 2021 ini jelas membuat persiapan terbaik mereka untuk beraksi dalam saingan tertinggi di Malaysia ini dengan misi asal untuk terus kekal di Liga Super musim hadapan.

Ini ada tiga impak positif yang sudah ditampilkan oleh anak-anak buah K. Devan sepanjang 11 perlawanan dihadapi mereka dalam saingan Liga Super.

Corak permainan yang berkualiti

Tampil selaku pasukan kedua dengan rekod bolos paling sedikit, jelas Devan mempunyai pelan tersendiri dalam membentuk skuadnya di bahagian pertahanan dengan begitu baik.

Gandingan pemain kebangsaan, Khuzaimi Piee bersama Herold Goulon boleh dikatakan antara pasangan paling menyerlah musim ini dalam saingan Liga Malaysia (Liga-M) selaku pertahanan yang agak kental.

Selain itu, pasukan ini juga antara cemerlang menyempurnakan peluang dalam situasi bola mati menerusi pertahanan tinggi lampai mereka, Goulon untuk menyudahkan peluang.

Kelebihan Negeri Sembilan juga terletak kepada persefahaman antara mereka di atas padang sangat baik dan mementingkan corak permainan berpasukan sepanjang perlawanan berlangsung.

Ketangkasan Syihan Hazmi

Musim ini juga penyokong Negeri Sembilan wajar mengucapkan terima kasih buat penjaga gol mereka iaitu Ahmad Syihan Hazmi.

Ketangkasan aksi beliau musim ini sememangnya mendapat perhatian banyak pemerhati bola sepak negara termasuk pengendali skuad kebangsaan, Kim Pan-gon untuk menguji beliau di pentas antarabangsa.

Tampil dengan lima ‘clean sheets’ setakat ini, Syihan berjaya membuktikan beliau juga mampu memberi saingan sengit buat Farizal Marlias untuk merebut posisi penjaga gol utama kebangsaan.

Pemain import yang memahami kehendak taktikal

Walaupun pada awalnya pemain import Negeri Sembilan ini dilihat tidak begitu konsisten, namun selepas jendela perpindahan kedua dibuka beberapa minggu lalu, Devan berjaya mendapatkan dua pemain baharu untuk memperkuatkan pasukan.

Gandingan Yashir Pinto, Matheus Alves, dan Gustavo Almeida dilihat mula membuahkan hasil setelah aksi bekas import sebelum itu, Kossi Adetu agak mengecewakan.

Devan jelas sedar mereka sedikit tumpul pada awal musim di bahagian serangan serta sudut kreativiti tengah agak terbatas.

Untuk itu, beliau memasukkan Pinto dalam jendela perpindahan kali ini kerana mobiliti pemain tersebut amat ditagih untuk terus menggerakkan jentera serangan pasukan selain sudah berpengalaman beraksi di Liga-M.

Kesimpulan

Boleh dikatakan Negeri Sembilan pada musim ini sedang menikmati perjalanan mereka dengan sangat baik di pentas Liga Super.

Setakat ini daripada 11 perlawanan mereka hadapi, Negeri Sembilan telah mengutip 20 mata untuk berada di tempat kedua saingan Liga Super.

Berbekalkan import baharu pada pertengahan musim ini serta motivasi tinggi daripada dua pemain kebangsaan mereka iaitu Syihan Hazmi dan Khuzaimi Piee, pastinya Devan mempunyai ramuan tersendiri untuk menjadikan pasukan kendaliannya terus berdaya saing.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN