Zubir Azmi Tak Jadi Bersara, Kembali Ke Kancah Liga Malaysia Bersama Kelantan

Zubir Azmi Kelantan

Bek kiri Kelantan FC, Zubir Azmi mengakui hampir pasti ingin bersara bagi menumpukan sepenuh perhatian kepada keluarga sebelum akhirnya mendapat tawaran daripada Kelantan untuk beraksi pada baki saingan Liga Premier, musim ini.

Selepas berjauhan dengan keluarga ketika beraksi bersama Sabah pada musim lalu, pemain berusia 30 tahun ini pada awalnya mengambil keputusan untuk bekerja sebagai ejen Takaful dan enggan lagi terlibat dalam kancah bola sepak.

Namun, selepas ditawarkan untuk bersama Kelantan, Zubir mengakui perasaan rindu untuk beraksi hadir semula sekali gus menutup kembali niat untuk bersara sepenuhnya pada tahun ini.

Apa yang penting, dia semakin bersemangat untuk membuktikan kudratnya masih berbisa bagi membantu pasukan itu mencapai prestasi terbaik pada musim ini.

“Pada mulanya memang saya rasa nak berhenti terus daripada bermain bola sepak sebab saya sudah kembali bersama keluarga, jadi rasa berat hati nak tinggalkan mereka.

“Selepas itu, saya mula membantu isteri dengan menjadi ejen Takaful dan tidak terlalu fikirkan untuk kembali ke padang.

“Tetapi semangat saya ada semula selepas mendapat tawaran bersama Kelantan, dan daripada situ saya rasa masih mampu untuk buktikan kemampuan saya di atas padang.

“Jadi, saya rasa selepas ini saya memang akan terus bermain selagi masih diperlukan dan tekad ingin beraksi cemerlang di Kelantan”, jelasnya.

Zubir sebelum ini pernah mencuri tumpuan dan merupakan antara watak penting dalam skuad negara selain pernah menjadi sebahagian daripada skuad kebangsaan dalam aksi Piala AFF Suzuki 2012 dan 2014.

Menjelang aksi pertama berdepan Perak FC II yang merupakan perlawanan tertunda pada Sabtu ini, dia percaya pasukan sudah bersedia sepenuhnya untuk meraih kemenangan.

Apa yang mengagumkan pemain kelahiran Terengganu ini ketika berlatih bersama pasukan adalah kelibat pemain-pemain muda yang berpotensi besar untuk kembali meletakkan The Red Warriors di tahap terbaik.

“Apabila saya mula-mula datang ke sini, apa yang menjadi perhatian saya adalah pemain-pemain muda yang cukup berbakat untuk berada dalam pasukan.

“Mereka mempunyai banyak potensi untuk diketengahkan dan melihat kesungguhan mereka menjadikan saya lebih berkeyakinan tinggi untuk bantu Kelantan memperbaiki kedudukan liga dengan lebih baik”, tambahnya.

Aksi tertunda membabitkan Perak FC II dan Kelantan FC akan berlangsung pada Sabtu ini di Stadium Perak, Ipoh. – MFL

Baca juga artikel kami yang lain mengenai perkembangan bola sepak tempatan:

3 Sebab Luqman Hakim Tak Diperlukan Skuad B-20 Di Kelayakan Piala Asia B-23

Siapa Mampu Tumbangkan KL City Buat Kali Pertama Di Stadium KLFA?

Bapa Jaami Kongsi Tangkap Layar – “Tiada Jemputan Dari FAM, Hanya “Public Comment” Sahaja

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN