Vincent Kompany Umum Persaraan, Kini Bergelar Pengurus Anderlecht

Vincent Kompany

Pertahanan kental yang juga merupakan ketua pasukan Anderlecht, Vincent Kompany telah mengumumkan persaraannya dari kancah bola sepak profesional dan bakal menjawat tugasan sebagai pengurus kelab Liga Belgium tersebut dengan kontrak selama empat musim.

Kompany yang kini berusia 34 tahun pernah bertindak selaku pengurus merangkap pemain sebaik sahaja beliau meninggalkan Manchester City untuk kembali ke Anderlecht pada musim 2019/20.

Beliau bagaimanapun meletakkan jawatan sebagai pengurus hanya selepas empat perlawanan berikutan aksi buruk Anderlecht yang tidak berjaya mencatatkan sebarang kemenangan dalam empat perlawanan

Keadaan itu menyebabkan Kompany melepaskan tanggungjawab tersebut dan mahu memberikan tumpuan penuh sebagai pemain.

Meskipun kontraknya sebagai pemain masih berbaki sehingga 2022, pemain yang pernah memenangi dua gelaran juara Belgian Pro League bersama Anderlecht itu merasakan sudah tiba masanya buat beliau untuk mengumumkan persaraan sebagai pemain.

Ini bermakna beliau akan menggantikan pengendali terdahulu, Frank Vercauteren yang sudah mengemudi kelab tersebut pada dua perlawanan awal kempen 2020/21.

”Saya mahu komited dalam peranan saya sebagai jurulatih dan memerlukan 100 peratus masa saya untuk fokus terhadap perkara ini.”

”Itulah sebabnya mengapa saya berhenti sebagai pemain bola sepak,” ujar Kompany menurut laman sesawang rasmi Anderlecht.

”Cita-cita saya dan ‘kelaparan’ kami tetap sama. Saya mahu kekal bersama kelab ini sekurang-kurangnya empat musim dan membuktikan Anderlecht mampu bermain bola sepak gaya moden, dengan mendatangkan hasilnya.”

”Saya ingin mengucapkan terima kasih buat Franky [Frank Vercauteren] untuk segala bantuan yang diberikan.”

Kredit featured image: Vincent Van Doornick/Isosport/MB Media/Getty Images

Baca artikel lain dari kami mengenai Vincent Kompany:

https://semuanyabola.com/vincent-kompany-bakal-jadi-pengurus-merangkap-pemain-untuk-anderlecht/

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN