VIDEO: Ronaldo Beri ‘High-Five’ Kepada Penyokong Imaginasi Di Stadium Kosong

Serie A akan tetap diteruskan buat masa ini, tetapi tanpa kehadiran penyokong selepas kerajaan Itali mengeluarkan arahan kepada setiap acara sukan di negara tersebut untuk berbuat demikian.

Sebelum ini kerajaan Itali terpaksa tidak membenarkan kehadiran penyokong dalam mana-mana acara sukan, dan situasi ini akan kekal sehingga 3 April atau untuk tempoh yang lebih panjang sekiranya ada keperluan berbuat demikian.

Cristiano Ronaldo bagaimana pun seperti mempunyai idea tersendiri untuk menghidupkan suasana perlawanan – buat dirinya.

Selepas turun daripada bas yang membawa skuad Juventus, pemain antarabangsa Portugal ini memberikan high-five seperti kebiasaan kepada penyokong yang biasanya setia menunggu ke laluan memasuki stadium.

Bezanya, tiada seorang pun penyokong yang kelihatan, dan mereka hanyalah pemnyokong imaginasi oleh Ronaldo. Sedar dirinya dirakam, Ronaldo sekadar tersenyum.

Tindakan tidak membenarkan kehadiran penyokong ke stadium oleh kerajaan Itali membabitkan perlawanan Serie A turut disokong oleh Presiden Inter, Steven Zhang.

“Dari sudut pandangan moral, sebagai presiden kelab bola sepak, dan juga pengurus kepada sebuah organisasi yang terlibat secara langsung, saya tidak boleh membenarka kesihatan manusia sejagat diletakkan di dalam risiko,” ujar Steven.

“Tak kisahlah ia perlawanan yang bagaimana. Dan tidak kisah juga sekiranya ianya 24 jam atau 48 jam akan datang, kita semua tahu situasi ini tidak akan hilang begitu sahaja.

“Perkara yang sepatutnya dilakukan adalah menolak cadangan ini. Saya pula perlu melakukan apa yang betul dari segi moral, walaupun sukar untuk berkata tidak. Tetapi kita membuat keputusan yang betul, dan semua orang sedar ia adalah perkara tepat yang harus dilakukan.”

Persatuan Bola Sepak Itali (FIGC) sebelum ini berkata akan terus memantau secara rapat perkembangan wabak coranavirus yang kini telah menjadi global.

Dalam kenyataan sebelum ini FIGC turut berkata tidak akan teraga-agak menggantung terus pertandingan Serie A sekiranya terdapat jangkitan membabitkan pemain, kakitangan kejurlatihan, atau pegawai perlawanan.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khasย untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN