Quantcast

BERITA

Video: Lihat Pertahanan Perancis Berbincang Untuk Hentikan Ronaldo Pada 1998

Ronaldo Luis Nazario de Lima, ataupun Ronaldo Fenomeno memang penyerang yang sangat digeruni satu ketika dahulu.

Beliau memiliki fizikal yang besar dan sangat laju. Kaki beliau pula penuh dengan skil, sebut apa sahaja ‘footwork’, sudah pasti si ‘raksasa’ ini mampu melakukannya.

The Brazilian soccer player Ronaldo breaks through the Italian defense Fabio Cannavaro(5#) and Paolo Maldini(3#)during a French Tournament match which resulted in a three-all draw. (Photo by Franck Seguin/Corbis/VCG via Getty Images)

Ada satu footage video menarik di mana, para pertahanan Perancis membincangkan dan berkongsi idea (brainstorming) cara menghentikan pemain ini secara taktikal dan teknikal.

Frank LeBouef, Lilian Thuram, dan Marcel Desailly bercakap tentang beberapa strategi untuk mereka cuba meneutralkan Ronaldo. Desailly pernah bermain dengan Ronaldo di Milan, manakala Thuram pernah berhadapan dengan Ronaldo di Serie A.

Seperkara yang menarik juga, pemain-pemain ini benar dipersiapkan dengan ‘tactical minded’ selain daripada teknikal yang padu. Mereka berbincang seperti jurulatih ketika sesi tersebut.

Jom saksikan video ini:

Agak menarik, keluar juga nama Bebeto pada akhir video tu.

Dalam perlawanan akhir, Perancis menang 3-0 dengan Ronaldo beraksi hambar pada perlawanan tersebut. Perancis menjulang Piala Dunia di bumi sendiri pada 1998.

KEMASKINI TERUS KEPADA ANDA!

Jadi yang pertama mendapatkan kemaskini dari kami melalui emel!