Tunku Mahkota Ismail Sedia Bantu Dan Beri Sokongan Buat MFL

Tunku Mahkota Ismail

Mantan Pengerusi Malaysian Football League (MFL), Tunku Mahkota Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Pemangku Raja Johor bersedia untuk terus berkongsi pandangan dan idea terbaik kepada MFL khususnya dalam menjayakan MFL Next50 Strategic Blueprint 2021-2070.

Walaupun sudah tidak lagi memegang jawatan sebagai pengerusi, Tunku Mahkota Ismail mengakui sentiasa terbuka untuk menghulurkan bantuan dan sokongan kepada MFL seandainya diperlukan memandangkan baginda sendiri adalah pencetus idea kepada Next50 Strategic Blueprint.

Apa yang pasti, Tunku Mahkota Ismail percaya kemampuan Datuk Haji Hamidin Haji Mohd Amin untuk menggalas tugas selaku Presiden MFL serta meneruskan legasi baginda selepas ini.

“Sudah tentu saya akan sentiasa ambil berat kerana saya yang memberi idea tersebut untuk kita turut bekerjasama bersama LaLiga khususnya.

“Ini kerana, modul LaLiga sendiri membuktikan apa yang mereka telah lakukan di Sepanyol sudah berjaya dan kita juga enggan ketinggalan untuk turut membuat perkara yang sama di sini.

“Saya tetap akan sentiasa memberikan pandangan yang ikhlas serta idea-idea yang sebaik mungkin dan saya akan sentiasa menyokong bola sepak tanah air pada masa akan datang,” titah baginda.

Sepanjang pembabitan Tunku Mahkota Ismail sebagai Pengerusi MFL sejak dua tahun lalu, baginda berpuas hati dengan apa yang telah dijayakan oleh MFL tetapi tidak menolak masih ada yang perlu diperbaiki.

Jelasnya, sudah menjadi tanggungjawab semua bukan hanya presiden, malah barisan Ahli Lembaga Pengarah MFL serta semua pasukan untuk bekerja lebih keras dalam menjayakan misi dan visi MFL.

“Terus terang, saya memang berpuas hati dengan sesetengah perkara tetapi masih banyak lagi yang perlu diperbaiki untuk liga kita berjalan dengan lebih lancar.

“Dalam aspek memajukan bola sepak tanah air, saya ingin menyeru kepada semua termasuklah Presiden MFL, Ahli Lembaga Pengarah MFL dan lain-lain untuk memainkan peranan dalam menguruskan badan penganjur liga ini.

“Mereka perlu lebih komited untuk memastikan peningkatan yang lebih baik agar kita sama-sama dapat melihat kejayaan bola sepak tanah air pada masa akan datang,” titah baginda.

Pelbagai perubahan dan kejayaan dicapai MFL sepanjang diterajui Tunku Mahkota Ismail antaranya adalah pengstrukturan semula Liga Malaysia dengan hak penyiaran meningkat sebanyak RM1 juta hingga RM3 juta kepada pasukan Liga Premier dan Liga Super serta kewujudan saingan amatur Liga M3 dan M4.

Selain itu peningkatan siaran langsung sebanyak 295 perlawanan berbanding 66 perlawanan pada 2016 serta memperkenalkan kuota pemain import Asean dilihat bukan sahaja berjaya merancakkan lagi saingan malah memperkenalkan lagi Liga Malaysia di peringkat antarabangsa.

Kredit foto: MFL

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN