Francesco Totti: Trequartista & False 9 Unggul Yang Pernah Berniat Sabotaj Roma

Tidak sukar untuk membuat kajian akan karier Francesco Totti. 25 tahun karier hebat berpusat di Kota Rom, bersama-sama A.S Roma. Beliau menyertai akademi sebuh kelab di Rom, Fortitude pada usia 8 tahun.

Totti kemudiannya beraksi untuk pasukan remaja, Smit Trastevere and Lodigani sebelum menarik perhatian barisan pencari bakat remaja A.S Roma pada tahun 1989.

Pemain ini tidak pernah menoleh ke belakang lagi sejak daripada itu. Keunikkan utama pemain ini adalah kemampuan beliau beraksi di mana-mana posisi serangan di belakang penyerang utama.

Peranan ini menjadikan beliau sebagai trequartista terbaik pernah dunia bola sepak saksikan

Kebolehan visi luar biasa, disertai kelebihan fizikal dan mental membuat beliau menjadi pemain tersohor Roma.

Dari Trequartista kepada False 9

Musim 2004-2005 adalah musim yang mengecewakan buat Totti dan A.S Roma. Beberapa pemain utama mulai meningalkan kelab Rom berkenaan, tetapi Totti tetap kekal di Stadio Olimpico.

Kehadiran Luciano Spaletti sebagai pengurus baharu kelab, sekali lagi mengubah formasi utama pasukan kepada 4-2-3-1. Kali ini Totti diberikan peranan lebih offensif, bermain seperti seorang penyerang tunggal.

Sistem ini membuatkan Roma seperti bermain tanpa penyerang dalam formasi yang seperti 4-6-0

Posisi yang digelar false no.9 kerana Totti adalah seorang trequartista. Beliau bukan no.9 sejati.

Trequartista adalah merujuk kepada posisi di belakang penyerang ataupun di garisan 3/4 zon serangan terakhir di dalam padang.

Ia adalah baka pemain tengah serangan ataupun universalnya attacking midfielder. Namun kedudukan dan sifat trequartista lebih berada di garisan atas serta lebih lincah.

Dari itulah kosa kata false no.9 ataupun 9 jadian serta Trequartista menjadi bualan di seluruh dunia kerana kemampuan pemain ini bermain sebagai penjaring gol dalam sistem serangan yang terapung (floating).

Perlawanan terakhir

Perlawanan terakhir Totti ialah ketika Roma merekodkan kemenangan dramatik 3-2 ke atas Genoa, tiga tahun yang lalu.

Pemain penyerang itu diberikan lilitan kapten pasukan oleh Daniele de Rossi selepas dimasukkan pada babak kedua perlawanan.

Rakan sepasukan Juan Jesus baru-baru ini tampil dengan pendedahan. Menurut Jesus, Totti mahi menamatkan perlawanan itu dengan sengaja melakukan sepakan penalti yang tidak menepati sasaran.

“Sebelum perlawanan, Totti memaklumkan kepada kami dia akan sengaja tidak akan menjaringkan gol dari sepakan penalti, dan akan menyepak bola ke arah tifosi (penyokong),” kata Jesus dalam satu temubual radio di Brazil.

Idea terebut sebenarnya untuk menghantar bola kepada penyokong sebagai penghargaan atas sokongan selama bertahun lamanya, walaupun penyokong pastinya lebih menghargai dan meraikan sekiranya penalti yang diambil itu diterjemah kepada gol oleh Totti.

Namun demikian, rancangan Totti itu tidak pernah menjadi kenyataan kerana tiada penalti diberikan sepanjang perlawanan.

Perlawanan terakhir yang menandakan persaraan Totti berakhir dengan penuh emosi.

Baca artikel lain mengenai Francesco Totti:

Totti Putuskan Hubungan Dengan Roma Selepas 30 Tahun Bersama

Misi Selesai, AS Roma Selamat Lancar Jersi Francesco Totti Ke Angkasa Lepas!

Francesco Totti Kini Adalah Pengarah Kelab AS Roma

 

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN