Lelaki Ini Terselamat Dari Sindiket Culik Nigeria Selepas Menyebut Nama Messi

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang disediakan. Terima kasih. Moving forward as one.

Klik butang di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

KLIK UNTUK SUMBANGAN

Menyebut nama pemain bola sepak dalam perbualan harian mungkin kelihatan aneh. Lagi-lagi jika anda berada jauh di perantauan dan berkhidmat sebagai jurutera pertanian di Nigeria.

Tetapi tidak bagi lelaki ini yang dibebaskan dari sindiket culik Nigeria selepas menyebut nama Messi.

messithesaviour

Seorang jurutera warganegara Argentina, Santiago Lopez Menendez menceritakan kisah bagaimana beliau terselamat daripada sindiket culik di Nigeria hanya selepas beliau sebut nama Messi.

Jurutera berumur 28 tahun (berdiri tengah dalam gambar di bawah) berkhidmat untuk syarikat Four Mill di Nigeria yang membantu penduduk tempatan menanam soya dan jagung.Ciudad_CLAIMA20150628_0079_38

Santiago telah diculik oleh sindiket yang lengkap bersenjata dan telah ditahan selama tiga hari tanpa diberi sebarang makan dan dipukul dengan teruk. Santiago percaya yang beliau  dilayan dengan teruk kerana penculik menyangka beliau merupakan warga Amerika.

Tambah malang lagi, penculik Santiago tidak faham bahasa Inggeris. Santiago berkali-kali cuba memberitahu yang dia bukan warga Amerika tetapi tidak diendahkan sehinggalah Santiago menyebut nama Messi.

Ajaibnya, selepas Santiago menyebut nama Messi, penculik terbabit telah berhenti memukulnya dan Santiago mendapat layanan yang lebih baik.

Syarikat Four Mill telah membayar pampasan untuk membebaskan Santiago. Santiago sekarang selamat berada di kedutaan Argentina.

Ini ayat Santiago semasa ditemubual oleh wartawan:

Thank you Messi, mentioning your name saved my life

Nasib baiklah Messi ada peminat dekat Nigeria, kalau tak mungkin nasib Santiago tak sebaik ini.

Baca juga: Apa Kaitan Lionel Messi, Andrea Pirlo & Arsene Wenger Dengan PlayStation?

Sumber: Eurosport, Clarin

LIKE dan FOLLOW SemuanyaBola di Facebook serta Twitter