Terengganu City FC Tandatangan Fisio Wanita Dari Indonesia

Terengganu City FC baru-baru ini telah melantik seorang fisio dari kalangan wanita dalam pasukan mereka.

Lebih menarik, pelantikan fisio tersebut bukanlah dari kalangan fisio tempatan sebaliknya seorang fisio dari Jakarta, Indonesia.

Jakarta ke Terengganu

Fisio muda yang dibawa masuk oleh Terengganu City FC ini bukanlah calang-calang orangnya.

Fortunella Levyana (gambar bawah) merupakan seorang fisio wanita yang berasal dari Jakarta, Indonesia.

Gambar oleh: Facebook Terengganu City FC

Fortunella merupakan fisio yang berusia 25 tahun, dan pernah berkhidmat dalam 2 pasukan bola sepak sepanjang kariernya di Indonesia.

Sebelum ini, Fortunella telah berkhidmat di sebuah pasukan Liga Indonesia iaitu Pelita Bandung Raya selama 2 tahun bermula dari tahun 2013 hingga 2015.

Bagi yang tidak tahu, pasukan Pelita Bandung Raya merupakan pasukan dari liga Indonesia yang beraksi di Kejohanan Bola Sepak Torabika yang merupakan kejohanan bola sepak sementara ketika bola sepak kompetitif masih lagi diharamkan di Indonesia.

Namun begitu, nama Pelita Bandung Raya itu nama yang digunaka pakai sewaktu Fortunella berkhidmat sebagai fisio di kelab tersebut.

Kini kelab tersebut dikenali sebagai Madura United FC.

Ini merupakan kali ke-10 nama kelab tersebut ditukar sejak ia ditubuhkan pada 1997.

Nama asal kepada kelab ini adalah Pelita Mastrans dan pernah ditukarkan kepada nama-nama seperti Pelita Bakri (1998 hingga 1999), Pelita Solo (2000-2002) dan juga Pelita Jabar (2008-2009).

Percaya atau tidak? Kelab ini merupakan salah satu pasukan Safee Sali sepanjang kariernya. Ketika Safee Sali beraksi di sini, nama kelab tersebut adalah Pelita Jaya Karawang (2010 hingga 2012).

Selepas berkhidmat selama 2 tahun berkhidmat di kelab ini, Fortunella berhijrah untuk berkhidmat bersama-sama dengna pasukan kebangsaan wanita Indonesia selama setahun pada 2016.

Dan kini, beliau akan berkhidmat bersama-sama dengan Terengganu City FC pada musim Piala FAM 2017.

Selamat datang ke bola sepak Malaysia, Fortunella Levyana!

Baca juga: Cadbury Dan Premier League Umum Kerjasama 3 Tahun

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN