Southampton Pecat Mark Hughes Selepas Seri Menentang Manchester United

Southampton mengambil langkah memecat pengurus, Mark Hughes selepas hanya lapan bulan memegang jawatan tersebut.

Pemecatan tersebut adalah selepas kelab tersebut mencatat keputusan seri 2-2 menentang Manchester United – sekaligus meletakkan The Saints di kedudukan ke-18 liga.

(Photo by James Williamson – AMA/Getty Images)
Buru pengurus baru

Berikutan perkembangan terbaru ini, Southampton melalui satu kenyataan rasmi mengesahkan mereka kini sedang mencari pengurus baharu untuk mengisi kekosongan yang ditinggalkan Hughes.

Jurulatih pasukan utama, Kelvin Davis akan mengendalikan skuad The Saints secara sementara untuk perlawanan menentang Tottenham pada Rabu ini.

Hughes yang turut pernah beraksi sebagai pemain bersama The Saints dilantik sebagai pengurus kelab itu pada March lalu – dua bulan selepas dipecat oleh Stoke City sebelum itu.

(Photo by Dan Istitene/Getty Images)
Prestasi buruk

Southampton bergelut dengan zon penyingkiran pada ketika itu dan pengurus berusia 55 tahun tersebut berjaya menyelamatkan The Saints daripada tersingkir selepas mencatatkan dua kemenangan dari empat perlawanan terakhir musim lalu.

Namun secara keseluruhan, Hughes dianggap gagal menambah baik prestasi Southampton selepas hanya merekodkan tiga kemenangan daripada 22 perlawanan keseluruhan yang dilalui di bawah kendalian beliau.

(Photo by Alex Livesey/Getty Images)

Malah sebelum keputusan seri menentang Manchestere United pada Sabtu lalu, The Saints turut mencatatkan kekalahan 3-2 kepada Fulham dan turut tersingkir dari saingan Piala Carabao melalui penentuan sepakan penalti oleh Leicester City.

Selain daripada Hughes, Southampton turut mengesahkan pembantu beliau, Mark Bowen dan Eddie Niedzwiecki turut melepaskan jawatan masing-masing.

Leave a Reply