“Sayalah Kambing Hitam” – TMJ Dedah Kelemahan Jurulatih & FAM Punca Kegagalan Harimau Malaya

“Saya lah kambing hitam,” itulah antara kata-kata Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor (TMJ) dalam satu temubual eksklusif bersama wartawan Astro Arena, Zulhelmi Zainal Azam dan Izahar Atan daripada Cakap Sukan dari Dubai, UAE sebentar tadi.

Dalam temubual secara eksklusif berdurasi lebih satu jam itu, TMJ mendedahkan perkara-perkara yang berlaku di belakang tabir yang selama ini tidak diketahui ramai menjadi punca skuad kegagalan skuad Harimau Malaya di Piala AFF.

Turut dikongsikan adalah persiapan pasukan JDT sendiri yang kini sedang sibuk menjalani latihan pra musim di Dubai, termasuk akan mengarungi empat perlawanan persahabatan menentang Spartak Moscow, Rodina Moscow, MSK Zilina dan Riga FC.

Siapa tangan ghaib?

Antara persoalan yang paling penyokong bola sepak negara mahukan ialah siapakah ‘tangan ghaib’ yang selama ini menganggu tugas jurulatih pasukan negara?

Sebelum ini terdapat khabar angin kononnya bekas ketua jurulatih skuad kebangsaan, Tan Cheng Hoe sukar untuk mendapatkan barisan pemain terbaik untuk tugasan antarabangsa kerana wujudnya ‘tangan ghaib’ yang cuba menganggu atau dalam kata lain menentukan pemain manakah yang wajar dipanggil atau sebaliknya.

“Isu mengenai tangan ghaib ini lebih kepada ada beberapa pihak yang nak lepas tangan, atau pun contoh semua nak selamatkan kepala masing-masing,” kata TMJ.

“Kegagalan perancangan, kegagalan kerja sebagai seorang jurulatih, kegagalan ada satu transparensi dengan penyokong atau pihak media punya engagement…., senang je, ni semua tangan ghaib…so, sayalah kambing hitam. Pada hal saya tidak ada kena mengena dengan ini semua.

“Saya tak marah, atau kecewa orang nak kaitkan saya. Bagi pandangan saya, jangan kerana nak selamatkan kepala masing-masing, mainkan presepsi seolah-olah Tunku Mahkota Johor (TMJ) yang control segala-galanya,” itu penjelasan tegas TMJ mengenai isu tersebut.

Kegagalan jurulatih dan FAM sendiri

Bagi TMJ kegagalan pasukan negara adalah kerana kegagalan FAM melakukan perancangan yang teratur pada awal tahun.

Antara pendedahan TMJ yang tidak dikongsi oleh Badan Penyiasat yang ditubuhkan oleh FAM mengubah perancangan pada saat akhir ke Puala AFF 2020. Berdasarkan perancangan awal, FAM sebenarnya mahukan skuad B-23 beraksi di Piala AFF untuk tujuan pendedahan. Situasi tersebut menyebabkan wujud isu pemain tidak bersedia.

Selain itu, TMJ turut membidas tindakan FAM dan Tan Cheng Hoe berdiam diri mengenai keadaan sebenar membabitkan ketiadaan beberapa pemain utama seperti Matthew Davies, Corbin Ong, Natxo Insa dan Syamer Kutty. Badan induk itu tidak terbuka dengan situasi berkenaan.

Seperti yang didedahkan kemudian, Matthew Davies terpaksa terbang ke Jerman untuk menjalani rawatan hernia ketika Piala AFF berlangsung. Manakala Corbin Ong dan Syamer turut mengalami kecederaan kecederaan pangkal paha. Natxo Insa pula mengalami masalah jantung dan terpaksa dihantar ke luar negara untuk pemeriksaan lanjut.

Semua perkara di atas tidak didedahkan kepada umum sehingga menyebabkan persepsi negatif muncul di kalangan peminat dan pemerhati bola sepak tempatan.

Apa yang menghairankan TMJ juga adalah mengapa tidak dipanggil pemain daripada pasukan lain untuk dibawa ke Singapura sehingga membuatkan skuad negara pincang dengan 24 pemain sepanjang kejohanan Piala AFF berlangsung.

Begitu juga bagaimana sebahagian pemain yang digunakan di posisi berbeza berbanding ketika di kelab seperti Faisal Halim, yang cemerlang sebagai sayap kiri bersama Terengganu tetapi digunakan sebagai pemain tengah, dan Baddrol Bakhtiar sebagai cental midfielder sebagai defensive midfielder bersama pasukan kebangsaan.

TMJ turut menyalahkan jurulatih yang gagal mengawal bilik persalinan sehingga menyebabkan keharmonian pemain di bilik persalinan turut terjejas ketika kejohanan di Singapura itu.

Selain itu, FAM turut dilihat gagal merancang dengan teliti di awal tahun bersama-sama dengan Malaysian Football League (MFL) [berkaitan pengaturan jadual perlawanan mesra skuad kebangsaan] supaya semua pihak mempunyai visi yang jelas dan bersefahaman.

Anda boleh menyaksikan temubual penuh tersebut melalui pautan yang kami sediakan seperti di atas.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN