Ruud Gullit Turut Berada Di Dalam Radar PSSI Untuk Bimbing Skuad Garuda

Ruud Gullit kini menjadi calon terbaru untuk melatih skuad kebangsaan Indonesia selain daripada Luis Milla dan Shin Tae-Yong.

Sebelum ini jawatan Ketua Jurulatih skuad kebangsaan Indonesia kosong selepas pemecatan Simon McMenemy. Malah pasukan itu dibimbing oleh pengendali interim, Yeyen Tumena ketika tewas 2-0 kepada Malaysia di perlawanan kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Bukit Jalil pertengahan November lalu.

Perkara itu dinyatakan oleh Ketua Umum PSSI, Mochamad Iriawan kepada pemberita selepas perlawanan bola sepak Sukan SEA membabitkan pasukan Indonesia dan Brunei semalam.

Menurut beliau, Setiausaha Agung PSSI, Ratu Tisha sudah berusaha menghubungi bekas pengendali Chelsea itu namun belum mendapat sebarang jawapan.

“Belum lagi ada jawapan dari dia. Kita sudah meminta Setiausaha Agung, Ratu Tisha untuk berkomunikasi dengan Ruud Gullit di Belanda minggu lalu.

“Belum ada kepastian sama ada ia atau tidak,” ujar Iriawan.

Menurut laporan kompas.com, PSSI akan menunggu jawapan daripada Gullit sehingga penghujung Disember ini.

Walaupun turut melihat Gullit sebagai salah seorang calon, Iriawan turut menjelaskan ada kemungkinan PSSI akan melantik Luis Milla dan Shin Tae-Yong, atau melantik kedua-duanya sekaligus untuk pasukan senior dan pasukan Garuda Muda.

Selain daripada Chelsea, Gullit turut pernah mengendalikan beberapa kelab lain di Eropah seperti Newcastle United, Feyenoord, dan LA Galaxy.

Bekas pemain AC Milan ketika dibawah kendalian Arrigo Sacchi itu turut pernah memegang peranan sebagai pembantu jurulatih skuad kebangsaan Belanda.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN