Romel Morales Patuhi Garis Panduan Meskipun Risaukan Keluarga Di Colombia

Romel Morales

Pemain tengah import Melaka, Romel Morales mengakui agak sukar untuk berjauhan daripda keluarga tersayang pada saat getir dengan penularan wabak COVID-19 ini apatah lagi saingan Liga Malaysia juga masih ditangguhkan.

Jelas Morales, dia bukan sahaja rindukan keluarga malah turut risaukan keadaan mereka yang berada di Colombia ketika ini sambil mengharapkan semua dalam keadaan sihat kerana belum pernah menghadapi situasi yang sukar seperti ini tanpa keluarga di sisi.

Bagaimanapun, bekas tonggak utama PKNS FC ini memahami garis panduan yang telah dikeluarkan oleh Malaysian Football League (MFL) di mana salah satunya adalah dengan tidak membenarkan pemain import ke luar negara dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan dan kini hanya kekal berada di Melaka bersama rakan sepasukan lain.

“Saya rasa apa yang telah diperintahkan oleh pihak Kerajaan Malaysia sekarang adalah betul demi kebaikan semua pihak untuk kita tidak keluar ke mana-mana dan duduk di rumah dalam tempoh ini.

“Kesihatan menjadi perkara paling penting sekarang dan tugas kita adalah untuk menjaga kesihatan dan mengambil berat mengenai orang lain juga.”

“Untuk itu, saya terima apabila terpaksa berjauhan dengan keluarga walaupun sebenarnya memang sangat sukar tidak dapat bersama mereka dalam keadaan membimbangkan sekarang.”

“Tetapi, saya kuat demi mereka dan memang sekarang hanya berada di rumah sahaja selain berharap semuanya akan kembali pulih dengan segera”, katanya.

Romel Morales
Pemain tengah Melaka United, Romel Morales ketika aksi minggu ke-4 CIMB Liga Super menentang Pahang. FOTO: Melaka United

Mengenai hukuman pemotongan tiga mata yang dialami oleh pasukan Melaka ketika ini, sudah pasti ia memberi kekecewaan kepada seluruh pasukan dan peminat.

Namun, perjuangan harus diteruskan dan pemain berusia 23 tahun tidak menafikan begitu rindu aksi di padang selepas seminggu saingan Liga Malaysia ditangguhkan bermula Isnin lepas dan lebih merisaukan apabila kini tidak dibenar melakukan latihan dan sebarang aktiviti luar.

“Saya rasa kalau kita semua melakukan apa yang sepatutnya, semua akan kembali normal dalam masa terdekat.

“Apa yang perlu kita buat adalah bersabar dan jaga kecergasan selain tetap berusaha keras untuk pasukan kembali bangkit selepas ini.

“Saya tidak akan berputus asa dan memang rindu sebenarnya nak beraksi, tetapi kesihatan perlu didahulukan sekarang”, tambahnya.

Romel Morales sekarang antara sandaran utama untuk skuad Melaka apabila telah berjaya membuktikan kemampuannya dan ketika ini telah berjaya menjadi penjaring terbanyak pasukan bersama Uche Agba dengan dua gol dalam empat perlawanan CIMB Liga Super setakat ini.

Melaka yang sebelum ini di tangga ketiga liga terpaksa menerima hakikat apabila tersungkur ke kedudukan kesebelas selepas berdepan hukuman pemotongan tiga mata apabila gagal membayar baki ansuran tunggakan gaji pemain dan pegawai mengikut jadual ditetapkan mereka.

Kredit foto: Melaka United Soccer Association – MUSA

Baca artikel lain mengenai Romel Morales:

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN