Robert Lewandowski: Saya Pernah Dipujuk Oleh Ronaldo Dan Ramos Untuk Sertai Real Madrid

Penyerang Bayern Munich, Robert Lewandowski berkongsikan kisah beberapa tahun yang lalu dimana beliau pernah dipujuk oleh Cristiano Ronaldo dan Sergio Ramos agar meninggalkan kelabnya  pada ketika itu dan menyertai Real Madrid.

Namun, Lewandowski membuat keputusan memilih untuk terus kekal bersama Bayern Munich dengan menandatangani perjanjian kontrak sehingga 30 Jun 2021 pada tahun 2016.

Khabar angin mengenai pelawaan Ronaldo dan Ramos keatas Lewandoski itu menjadi berita panas media sukan antarabangsa. Bagaimanapun, pada ketika itu, tiada pihak yang tampil bercakap mengenai kebenaran dakwaan tersebut.

Buka mulut

Selepas 4 tahun, akhirnya penyerang sensasi Poland itu akhirnya membuka mulut mengenai khabar angin tersebut dan mengakui bahawa beliau pernah dipujuk oleh dua bintang Los Blancos itu untuk menyertai kelab mereka.

MADRID, SPAIN – APRIL 18: Cristiano Ronaldo (L) of Real Madrid CF clashes hands with Robert Lewandowski (R) of Bayern Muenchen after the UEFA Champions League Quarter Final second leg match between Real Madrid CF and FC Bayern Muenchen at Estadio Santiago Bernabeu on April 18, 2017 in Madrid, Spain. (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

Ketika ditanya kebenaran mengenai khabar angin bahawa Ronaldo dan Ramos telah menghasutnya untuk ke Santiago Bernabeu:

Lewandowski menjawab, “Ya, tetapi anda tahu, ketika anda bermain di peringkat tertinggi, semua orang mengatakan ‘dia boleh pergi ke sini atau ke sana’, tetapi itu tidak penting untuk saya.”

“Kerana saya tahu bagaimana rasanya dan saya tahu bahawa selepas apa yang ramai katakan, banyak pasukan menginginkan anda.”

Gembira

Kini, Lewandowski menjelaskan bahawa dirinya tidak lagi mahu memikirkan mengenai penghijrahan kelab lain.

Penyerang berusia 30 tahun itu seolah-olah telah memberi isyarat bahawa dirinya akan terus kekal berbakti di Allianz Arena sehingga tiba waktu persaraannya nanti.

MUNICH, GERMANY – MARCH 09: Robert Lewandowski of Bayern Munich celebrates after scoring his team’s second goal with teammate Serge Gnabry during the Bundesliga match between FC Bayern Muenchen and VfL Wolfsburg at Allianz Arena on March 09, 2019 in Munich, Germany. (Photo by Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images)

“Walau bagaimanapun, perkara yang paling penting adalah keinginan saya dan apa yang saya buat. Jadi, sekarang saya tidak lagi berfikir tentang pemindahan dalam kerjaya saya.”

“Jika anda bermain di salah satu kelab terbaik di Eropah, di Dunia, anda tahu anda boleh gembira dan saya gembira di Bayern Munich,”katanya.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN