RMS: Penyokong Selangor Tak Perlu Risau Dengan ‘Geng EGM’

Raja Muda Selangor (RMS), Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah memberi jaminan kepada penyokong Selangor bahawa mereka tidak perlu risau dengan percubaan ‘rampasan kuasa’ daripada golongan yang mengadakan Kongres Luar Biasa (EGM) FAS pada malam 8 November lepas.

“EGM tersebut tidak sah kerana tidak mengikut statut [FAS]. Beta tidak memberi perkenan kepada apa yang berlaku malam itu,” umum baginda ketika memulakan sidang media di Istana Mestika petang tadi.

Baginda turut menambah: “Ketika beta sedang berusaha untuk mengurangkan hutang, memperbetulkan prosedur-prosedur operasi persatuan dan mempersiapkan pasukan untuk musim hadapan, ada pula orang yang cuba buat kacau, nak rebut jawatan dan bermain politik.”

Presiden Persatuan Bolasepak Selangor (FAS) itu turut memberitahu baginda sentiasa berkomunikasi dengan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dan Pesuruhjaya Sukan mengenai ‘EGM haram’ tersebut. “Kami sudah memberikan bukti-bukti kepada FAM dan Pesuruhjaya Sukan. Oleh sebab itulah kami yakin EGM tersebut haram.”

Tengku Amir turut memberitahu media bahawa baginda telah memerintahkan Omar Ali, Roslin Shariff dan kelompok ‘pemberontak’ ini untuk datang mengadap di istana sebelum EGM haram tersebut berlangsung. “Tetapi mereka tidak datang. Pada 25 Oktober lepas, Exco FAS telah memecat Omar Ali mengikut statut FAS. Tetapi kita boleh lihat beliau pula dilantik menjadi naib presiden [ketika EGM]. Betulkah mereka ini betul-betul ikhlas [berkhidmat untuk FAS]?” soal baginda.

Setiausaha Agung FAS, Dr. Johan Kamal Hamidon dalam sidang media yang sama turut menjelaskan beliau telah berkomunikasi dengan Omar Ali dalam usaha untuk mencapai kerjasama dan persetujuan bersama.

“Kami telah menawarkan beliau jawatan Pengarah Teknikal FAS kerana kami menghargai pengalaman dan kepakaran beliau dalam bidang kejurulatihan dan pembangunan akar umbi. Tetapi beliau menolak,” dedah Johan.

Omar Ali merupakan bekas ketua jurulatih skuad Piala Presiden Selangor. Dalam EGM haram yang diadakan pada malam 8 November lepas, beliau dilantik sebagai naib presiden dan setiausaha agung.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN