Proton: Pembuka Jalan Jenama Malaysia Di Persada Bola Sepak Global

Pada awal millenium, Proton pernah memilih Norwich City sebagai pasukan ditaja di dalam saingan liga Inggeris.

Proton melalui subsidiarinya di United Kingdom, Proton UK menandatangani perjanjian penajaan pada 2003. Ketika itu Norwich diurus oleh Nigel Worthington.

Pasukan itu memakai jersi yang dihasilkan oleh Xara. Logo Proton diperagakan pada jersi utama manakala Lotus pula pada persalinan tempat lawan.

17131_281090636300_3557208_n

Sebagai penaja, Proton dapat membuka ‘showroom’ di stadium Carrow Road di bandaraya Norwich. Ahli kelab bakal mendapat diskaun jika membeli kereta jenama Proton atau Lotus.

17131_281090671300_137398_n

Pada musim pertama kerjasama menyaksikan keputusan positif iaitu Norwich menaiki Liga Perdana selaku juara Divisyen Satu Liga Bola Sepak (kini dikenali Championship).

Antara pemain utama Canaries ketika itu ialah Adam Drury, Malky Mackay, Robert Green, Darren Huckerby (gambar bawah) dan Iwan Roberts. Musim seterusnya mereka akan bermain di Liga Perdana Inggeris.

Sumber gambar: Jamie McDonald/Getty Images
Sumber gambar: Jamie McDonald/Getty Images

Logo Proton terpampang ke seluruh dunia. Gandingan yang bertuah.

Canaries sempat datang ke Malaysia untuk mengadakan perlawanan persahabatan. Pilihan Malaysia tewas 1-0 hasil gol Matt Svensson. Pemain Malaysia, Akmal Rizal Rakhli telah ditawarkan tempat untuk percubaan di kelab East Anglia itu.

norwich-malaysia

Dipendekkan cerita, nasib Norwich teruk pada musim 2004-05 dalam saingan Liga Perdana. Mereka duduk di tangga ke-19 liga dan turun ke Championship untuk musim seterusnya.

Pada musim 2005-06 mereka pula duduk di tangga ke-9 Championship. Musim itulah musim penamat perjanjian penajaan jersi kelab Inggeris itu.

Pada akhir musim 2005-06, gandingan Canaries bersama Proton menerima pengiktirafan Anugerah Penajaan Terbaik oleh pengurusan Liga Bola Sepak (Football League). Football League membuat Anugerah Tahunan kepada penaja-penaja yang terbaik.

Penajaan Proton di Norwich telah merintis beberapa syarikat korporat untuk menjadi penaja pasukan dalam saingan Liga Inggeris serta liga di benua Eropah. Antaranya adalah SP Setia, Mister Potato dan TM.

Nota editor: Artikel ini dihasilkan oleh Ahmad Loqman Izzat (panel bual Bola Astro Awani, CEO Manchester City Malaysia dan blogger Sepakan Korner Ahmad Loqman Izzat).

Jika anda boleh menulis artikel bola sepak dan mahu artikel anda dibaca oleh lebih 300,000 peminat bola sepak setiap bulan, hantarkan artikel anda (dalam MS Word) ke [email protected].

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN