Pohang Steelers ‘Kepenatan’, JDT Sepatutnya Tewas Jurang Lebih Besar

Benjamin Mora JDT Pohang Steelers kepenatan ACL 2021

Menurut pengendali Pohang Steelers, Kim Gi-dong, sebenarnya para pemainnya sedikit kepenatan ketika menang ke atas Johor Darul Ta’zim (JDT), pada Khamis lalu.

Jika tidak, mereka mungkin bakal menang besar buat kali kedua, sebagaimana mereka menang 4-1 dalam pertembungan pertama pada Isnin lalu. Pohang Steelers menang 2-0 dalam aksi terkini dan Kim Gi-dong merasakan ia mengenai isu persediaan mereka.

“Perlawanan sebelum ini berlangsung lebih lewat, jadi para pemain berasa kepenatan kerana tidak dapat pulih sepenuhnya untuk turun beraksi kali ini [berdepan JDT],” jelas pengendali Pohang Steelers itu dalam sidang media sejurus perlawanan berakhir.

Tambahnya, “Begitupun, para pemain secara mentalnya telah melakukan yang terbaik untuk perlawanan ini dan saya mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada pemain atas kejayaan ini. Saya suka dengan apa yang mereka tunjukkan dari segi mental.”

Juara tiga kali AFC Champions League itu berjaya meledak dua gol dalam tempoh empat minit, menerusi Lee Seung-mo pada minit ke-33 dan Kang Sang-woo pada minit ke-37. Mereka juga memiliki beberapa peluang untuk meledak lebih gol selepas itu.

“Perkara yang perlu kami perbaiki adalah keupayaan menterjemahkan peluang yang ada. Kami memiliki banyak peluang tetapi hanya berjaya menjaringkan dua gol sahaja dan kami harus meningkatkannya selepas ini,” tegas Kim Gi-dong lanjut.

Mengikut statistik selepas perlawanan, Pohang Steelers memiliki 12 percubaan, empat daripadanya adalah percubaan tepat. Penyerang utama, Borys Tashchy yang diharapkan untuk meledak jaringan mempersiakan tiga peluang yang dimilikinya.

Setakat ini, Borys Tashchy yang merupakan muka baharu skuad tersebut telah meledak tiga gol, ketika berdepan Ratchaburi Mitr Phol FC dan JDT. Jika tiga peluangnya itu diterjemahkan, sudah tentu mereka akan tersenyum puas.

Walaupun pengendalinya menyatakan mereka kepenatan, statistik mereka masih jauh mengatasi JDT. Mereka mengawal perlawanan dan merekodkan jumlah hantaran tertinggi dengan 484 hantaran berbanding JDT yang membuat 437 hantaran.

Mereka juga mencipta lebih banyak hantaran lintang dan hantaran jauh, malah lebih tepat berbanding Harimau Selatan. Jelas, mereka menguasai perlawanan itu.

Satu-satunya pemain yang cemerlang buat JDT adalah bek kanan, Matt Davies yang merekodkan rating 7.2. Ini kerana, beliau merupakan pemain terbanyak dalam perlawanan untuk melakukan bentesan dan berjaya membuat hadangan.

Pemain terburuk JDT pada perlawanan titu adalah pemain tengah, Natxo Insa apabila telah terlepas kawalan bola sebanyak 14 kali, kedua tertinggi selepas Sin Jin-ho.

Banyak lagi kerja rumah buat Benjamin Mora untuk saingan Champions League dan walaupun masih memiliki peluang untuk layak ke pusingan seterusnya, dua kemenangan yang diburu adalah sesuatu yang amat mustahil buat mereka.

Baca lagi artikel lain mengenai JDT dan bola sepak dunia:

Rasai Pengalaman Berbeza Menonton UEFA EURO 2020™ Dengan Astro Go Interactive Mode

5 Perkara Kekalahan JDT Kepada Pohang Steelers Di ACL 2021

5 Perkara Kemenangan JDT Ke Atas Ratchaburi FC Di ACL 2021

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN