Pochettino Bidas Pihak Yang Kritik Dele Alli Secara Tidak Berasas

Pochettino terus mempertahankan pemain muda beliau Dele Alli selepas beberapa minggu lalu beliau menyifatkan Alli sebagai pemain terbaik dunia untuk kategori pemain seusia beliau.

Media mulai mempersoalkan sama ada Dele Alli akan menjadi pemain utama England. Ini selepas Alli hanya bermain 22 minit dalam perlawanan persahabatan England menentang Belanda.

Menurut Pochettino, Dele Alli telah menjadi mangsa kecaman tidak berasas oleh beberapa pihak. Sehinggakan mereka seolah-olah lupa bahawa Dele Alli baru berusia 21 tahun. Pochettino berkata:

“Saya ada keyakinan penuh kepada beliau dan bakat yang ada beliau, kerana saya kenal beliau. Dia pemain muda yang hebat dan juga seorang yang baik.”

AMSTERDAM, NETHERLANDS – MARCH 23: Dele Alli of England in action during the International Friendly match between Netherlands and England at Amsterdam ArenA also called the Johan Cruyff Arena on March 23, 2018 in Amsterdam, Netherlands. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

“Tetapi dia masih muda. Baru 21 tahun. Jika anda bandingkan beliau dnegan orang biasa di jalanan yang juga berusia 21 tahun, mereka masih tinggal dengan ibu bapa, mereka masih di universiti melakukan benda-benda bodoh.”

“Kadangkala kita meletakkan tekanan terlalu tinggi untuk pemain yang berusia 21 tahun. Kadangkala kita terlupa dan melayan mereka seperti lelaki yang sudah 40 tahun.”

“Itu tidak betul, kita harus fokus usia beliau yang masih muda. Terlalu banyak tekanan di bahu beliau dan beliau tidak boleh melayan karenah masyarakat yang meletakkan harapan terlalu tinggi. Sangat penting untuk memahaminya.”

“Kami akan terus membantu beliau kerana beliau adalah pemain muda yang berbakat. Dan beliau sudah melakukan banyak perkara untuk kelab ini. Dalam 2 musim terakhir di kelab ini, beliau amat menakjubkan dan sukar dipercayai.”

“Pemain muda sentiasa ada turun naik. Harapan terlalu besar kerana beliau sentiasa meningkatkan keupayaan beliau.”

“Harapan musim ini kepada beliau sangat besar, mungkin terlalu tinggi.”

“Pada pandangan saya, Alli adalah salah seorang pemain paling berbakat di Eropah.”

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN