Piala FA: Jose Mourinho Jelaskan Kenapa Eric Dier Serang Penyokong Sendiri

Selepas perlawanan Piala FA pusingan ke-5 antara Tottenham Hotspur dengan Norwich City , Eric Dier bertindak memanjat seksyen tempat duduk penyokong untuk bergaduh dengan penyokongnya sendiri.

https://twitter.com/FutbolBible/status/1235343128065953792

Spurs disingkirkan oleh Norwich menerusi penentuan penalti selepas terikat 1-1 dalam masa sebenar.

Kejadian bermula apabila Dier yang sedang menuju ke bilik persalinan, nampak sekumpulan penyokong Spurs bergaduh dengan ahli keluarganya. Beliau kemudiannya memanjat tempat duduk penyokong sambil menjerit ‘dia adik saya, dia adik saya’ sebelum ditenangkan oleh sekumpulan penyokong lain dan marshal stadium.

Adik Dier dilaporkan bertindak balas terhadap cacian yang dilemparkan penyokong Spurs terhadap Dier.

Adik Dier kemudiannya turut dibawa masuk ke bilik persalinan selepas pergaduhan tersebut. Sumber rasmi kelab mengesahkan mereka akan mengenalpasti penyokong yang memulakan cacian terhadap Dier itu.

Boss Tottenham Hotspur Jose Mourinho mengesahkan insiden tersebut disebabkan oleh cacian penyokong terhadap Dier.

Embed from Getty Images

“Penyokong tersebut mencaci Eric. Keluarganya dengar. Adik [Dier] tak puas hati. Eric buat apa yang kita sebagai profesional tak boleh buat, tapi kita akan buat bila ada orang usik ahli keluarga kita.”

Kenyataan ini sekaligus menafikan laporan awal media yang mendakwa Dier bertindak sebegitu selepas mendengar cacian perkauman daripada penyokong terhadap Gedson Fernandes. Pemain tengah Portugal ini gagal menyempurnakan sepakan penalti terakhir Spurs.

“Saya tak tahu [jika reaksi Dier berdasarkan cacian terhadap Fernandes]. Yang saya tahu, reaksi Eric adalah kerana adiknya terlibat dalam pergaduhan.

“Saya tak rasa orang yang buat benda ini adalah penyokong sebenar Tottenham kerana penyokong sebenar akan menyokong pemain,” kata Mourinho lagi.

Leave a Reply