Piala AFC: Terengganu & Sabah Berpeluang Jumpa Wakil Kelab Dari Australia

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang disediakan. Terima kasih. Moving forward as one.

Klik butang di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

KLIK UNTUK SUMBANGAN

Malaysia secara rasminya musim ini telah pun menghantar dua wakil kelab untuk saingan Piala AFC dengan Terengganu serta Sabah bakal menyertai cabaran tersebut tidak lama lagi.

Musim lalu, nama Malaysia boleh dianggap sangat harum di mata Asia selepas kejayaan Kuala Lumpur City (KL City) melayakkan diri sehingga ke pusingan akhir dengan prestasi cukup cemerlang.

Untuk saingan musim ini, Terengganu telah pun diletakkan dalam balang 1 (pot 1) bersama Dynamic Herb Cebu serta Hai Phong FC atau HAGL yang akan ditentukan menerusi keputusan ‘play-off’ sebelum undian dibuat.

Manakala Sabah pula diletakkan dalam balang 3 (pot 3) bersama Stallion Laguna dari Filipina dan wakil Myanmar, Shan United menerusi perkongsian dibuat oleh Asean Football.

Hadir membawa nama negara, pastinya Terengganu atau Sabah tidak ingin melepaskan peluang untuk cuba mencipta sejarah mara lebih jauh atau mengulangi kejayaan KL City pada musim lepas.

Walaupun begitu, kelab-kelab yang bertanding pada musim ini juga dianggap sangat bagus dan mempunyai rekod tersendiri dalam saingan liga di negara masing-masing.

Malah kejohanan kali ini juga menyaksikan ada dua calon dari Australia iaitu Macarthur FC serta Central Coast Mariners FC turut mencuri tumpuan ramai pemerhati bola sepak seluruh negara.

Baik Terengganu atau Sabah, kedua pasukan ini berpeluang besar untuk diundi bersama kelab-kelab dari Australia tersebut dan memberi cabaran sejak pusingan awal.

Sementara itu, dua lagi kekosongan slot bakal dalam balang 4 (pot 4) bakal diisi oleh pemenang ‘play-off’ dan segalanya akan terjawab tidak lama lagi.

Musim ini menyaksikan Sabah dan Terengganu sebenarnya tidak begitu konsisten dalam persaingan Liga Malaysia (Liga M) selepas ada rombakan baharu dibuat.

Namun, ini mungkin akan menjadi titik tolak terbaik buat kedua kelab tersebut untuk cuba membuktikan sesuatu kepada penyokong masing-masing dengan turut membawa maruah negara.

Apapun, Datuk Ong Kim Swee dan Tomislav Steinbruckner sudah boleh mencongak kekuatan pasukan-pasukan yang bertanding serta membuat ‘kerja rumah’ lebih awal untuk menilai kekuatan semasa kelab dikendalikan mereka.

Menerusi kualiti-kualiti pasukan yang bertanding musim ini, jelas ia bukan sesuatu yang mudah untuk ditempuhi kedua kelab tersebut dan segalanya bakal terjawab bagi mengetahui lawan masing-masing sebaik sahaja undian dilakukan.

Sumber:
Asean Football

Leave a Reply