Pertemuan Napoli & AC Milan Bakal Singkap Kenangan Silam Carlo Ancelotti Dan Gennaro Gattuso

Ancelotti

Pertembungan awal pagi esok bakal menemukan dua kelab terkenal dalam saingan Serie A apabila SS Napoli akan menanti kunjungan AC Milan di Stadio San Paolo.

Lebih menarik, pertembungan itu bakal menyingkap nostalgia buat kedua-dua pengendali iaitu Carlo Ancelotti dan Gennaro Gattuso.

Dua individu mempunyai reputasi yang cukup gah di era kegemilangan AC Milan pada satu ketika dahulu.

Gattuso bertindak selaku pemain yang cukup kental di atas padang manakala Ancelotti sebagai jeneral (pengurus) yang merencana strategi buat The Rossoneri sekitar tahun 2001 hingga 2009.

Antara kenangan manis yang dikecapi mereka adalah membawa AC Milan menjulang dua kejuaraan Liga Juara-Juara Eropah ketika itu.

Pertarungan strategi dua pengurus berlainan generasi sudah pasti menarik untuk disaksikan pengakhirannya.

Menurut sumber Goal, Gattuso membayangkan perlawanan bertemu pasukan bimbingan bekas ‘sifu’ beliau akan menjadi satu aksi yang sukar.

”Ia akan menjadi perlawanan yang sukar buat kami. Saya telah bercakap dengan Carlo (Ancelotti) semalam.”

”Carlo dan saya mempunyai hubungan yang sangat hebat. Dia merupakan seorang yang lebih daripada seorang pengurus buat saya,  saya akan menghubunginya ketika saya sedang menghadapi masa sukar.”

”Saya hanya boleh belajar daripadanya.”

”Media mengatakan kami mempunyai karakter yang berbeza tetapi ketika sebagai pemain, Carlo merupakan seorang pejuang, orang terakhir yang akan menyerah diri.”

”Sebagai jurulatih (pengurus) dia sama seperti Nereo Rocco (bekas pengurus AC Milan yang hebat).”

”Dia akan berbual bersama para pemain selepas sesi latihan, tinggal bersama mereka dan saya tidak pernah mendengar walau seorang mengatakan sesuatu yang buruk tentang Carlo.”

Kredit foto: carloeancelotti.it

 

 

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN