Penyokong England Cedera Parah Jatuh Dari Tingkat Atas Stadium Wembley

Seorang penyokong yang hadir menyaksikan perlawanan di antara England vs Croatia dilaporkan mengalami kecederaan parah selepas terjatuh dari tingkat atas Stadium Wembley.

Saksi kejadian berkata penyokong tersebut jatuh sebelum sepak mula perlawanan sekitar 2:00 (waktu UK), dan kenyataan dari pihak stadium kemudiannya mengesahkan seorang penyokong England telah dikejarkan ke hospital akibat kecederaan serius.

Seorang penyokong England yang melihat sendiri kejadian berlaku ketika bercakap kepada Evening Standard telah berkata: “Kami melihat kaki di sebalik tembok dan kemudian mangsa jatuh sehingga ke tingkat bawah dan tidak bergerak.

“Ia seperti kakitangan mengambil banyak masa untuk memberikan bantuan. Seorang saksi berdekatan kami yang turut melihat dengan jelas kejadian amat terkejut dan menangis.”

Saksi lain pula berkata: “Saya tidak melihatnya tetapi beberapa penyokong lain memang melihat apa yang berlaku. Mereka kini seperti trauma. Penyokong itu jatuh dari balkin atas ke arah tempat duduk di bawah dan ke konkrit.”

Dalam satu kenyataan oleh pihak Stadium Wembley berkata mangsa terpaksa diberikan rawatan kecemasan di tempat kejadian sebelum dikejarkan ke hospital di dalam keadaan yang serius.

Siasatan berhubung kejadian tersebut akan dijalankan oleh pihak berkuasa tempatan dengan kerjasama dari pihak stadium.

Gareth Southgate menjadi jurulatih pertama yang berjaya menamatkan ‘badi’ England yang tidak pernah membuka aksi di kejohanan Eropah dengan kemenangan selepas pasukannya menewaskan Croatia 1-0 dalam aksi kumpulan D di Wembley.

Gol tunggal Raheem Sterling pada babak kedua sudah cukup untuk memberikan tiga mata penuh buat pasukan tuan rumah.

10 minit pertama menyaksikan England memberi amaran awal dengan dua peluang menerusi percubaan Phil Foden yang terkena tiang dan rembatan voli Kalvin Phillips diselamatkan penjaga gol Croatia Dominik Livakovic.

Seterusnya perlawanan berlangsung agak hambar sehingga masa rehat.

Sorakan di Wembley akhirnya bergema pada minit ke-57 setelah England berjaya memecah kebuntuan menerusi penyudah Raheem Sterling yang bijak mencuri ruang untuk menyambut umpanan Kalvin Phillips.

Beberapa minit kemudian, Harry Kane yang menerima hantaran lintang Mason Mount terlepas peluang untuk menambah gol setelah percubaannya tersasar.

Keputusan 1-0 kekal sehingga tamat perlawanan.

Kalvin Phillips jelas pemain paling mencuri tumpuan dalam perlawanan ini. Satu percubaan tepat ke arah gol, satu bantuan jaringan, pemain dengan jarak larian paling jauh dan 94% ketepatan hantaran, tiada sebab untuk pemain tengah Leeds United ini tidak dipilih sebagai pemain terbaik perlawanan.

Beliau juga muncul pemain England pertama yang mencipta jaringan dalam penampilan pertama di kejohana Eropah sejak David Beckham melakukannya ketika Euro 2020.

Baca artikel menarik lain mengenai Euro 2020:

Simon Kjaer Adalah Bukti Pentingnya Pemimpin Hebat Dalam Pasukan

EURO 2020: Kali Pertama England Mulakan Langkah Dengan Nota Kemenangan

Ukraine Diarah Buang Slogan ‘Berbaur Politik’ Pada Jersi Euro 2020

 

Leave a Reply