Mengapa Peningkatan Rangers Bakal Menguntungkan Celtic Dan Scotland

Selepas 4 tahun menghabiskan masa di liga bawahan Scotland, Rangers akhirnya pulang ke liga divisyen teratas, Scottish Premiership pada musim depan selepas sah bergelar juara liga divisyen ke-2, Scottish Championship.

Selepas dihumban ke liga divisyen ke-4 Scotland, Rangers pada mulanya menjangka tempoh hanya 3 musim diperlukan untuk kembali ke Scottish Premiership. Namun jangkaan mereka meleset.

Mereka terpaksa bermain Scottish Championship selama dua musim selepas tewas play-off kenaikan liga pada musim lepas.

Dan pada musim ini, mereka dilihat boleh melakukan treble selepas menjuarai Scottish Championship dan Pretofac Training Cup.

Ketika ini Rangers sedang memburu satu lagi trofi untuk melengkapkan treble, iaitu Scottish Cup. Menanti mereka di separuh akhir nanti adalah Celtic, Ahad (17 April 2016) ini.

The Old Firm Derby pada Ahad ini boleh dikatakan sebagai pemanas badan bagi dua kelab Old Firm ini sebelum bertemu di Scottish Premiership pada musim depan.

Kembalinya Rangers ke Scottish Premiership menguntungkan liga

Ketika ini soalan yang paling hangat dibincangkan di Scotland adalah: adakah kedatangan Rangers bakal menguntungkan liga?

Ramai yang berpendapat bahawa musuh utama Rangers, iaitu Celtic sebenarnya memerlukan mereka untuk memeriahkan liga.

Pengurus Rangers, Mark Warbuton pernah dipetik berkata:

“Lebih hebat cabaran yang dihadapi, lebih peluang untuk maju dan mara ke hadapan. Mana-mana pasukan dalam mana-mana liga, perlukan cabaran yang konsisten.”

Dengan kehadiran Rangers, liga Scotland secara automatiknya menjadi liga tumpuan dunia setiap kali Old Firm Derby berlangsung. Rangers dan Celtic bertarung merebut gelaran raja Glasgow.

Siapa yang mahu tewas?

Bukan hendak memperkecilkan cabaran pasukan lain seperti Aberdeen dan Hearts, tetapi cabaran yang diberikan oleh mereka kepada Celtic tidaklah begitu kuat.

Berbanding Rangers, Aberdeen dan Hearts tidak mempunyai saiz penyokong dan kewangan yang besar untuk mencabar Celtic secara konsisten.

Prestasi Celtic menurun sejak Rangers tiada

Satu lagi perkara yang berlaku apabila Rangers turun liga adalah kemerosotan persembahan Celtic dalam liga mahupun di Eropah.

Kali terakhir Celtic beraksi di UEFA Champions League adalah pada musim 2012/12 – musim pertama Celtic bermain dalam Scottish Premiership tanpa Rangers.

Musim ini saja Celtic mempamerkan persembahan memalukan dalam Europa League apabila gagal mengutip sebarang mata dalam saingan kumpulan.

Malah Celtic juga sudah sering menjadi selling club sejak akhir-akhir ini apabila terlalu selesa dalam liga dan gagal di Eropah. Antara pemain dijual adalah Fraser Forster, Virgil Van Dijk dan Victor Wanyama dan Gary Hooper.

Prestasi Celtic di Eropah yang teruk juga membuatkan mata coefficient Scotland di UEFA menurun.

Sejak menjadi selling club dan gagal di Eropah, prestasi Celtic dalam saingan domestik juga semakin terjejas. Boleh dikatakan, Celtic lalai dan ‘tidur’ tanpa kehadiran Rangers dalam liga.

Ketiadaan Rangers membuka peluang kepada pasukan lain untuk menyinar.

Bagaimanapun hujah kembalinya Rangers bakal menguntungkan Scotland mungkin tidak akan dipersetujui oleh kelab-kelab Scotland yang lain.

Malah sejak Rangers turun liga, pasukan-pasukan seperti Aberdeen, St. Johnstone, Ross County dan Inverness Caledonian Thitsle sudah mula merasa nikmat mengecapi trofi.

Sementara Celtic masih lagi menguasai liga, saingan Scottish Cup dan Scottish League Cup sudah menyaksikan ada beberapa pemenang yang berbeza sejak Rangers turun liga.

Aberdeen menamatkan kemarau 19 tahun tanpa trofi dengan menjuarai Scottish League Cup pada tahun 2014. Setahun sebelumnya, St. Mirren menjadi juara. Pada tahun lepas, Ross County pula menjuarainya.

St. Johnstone dan Inverness Caledonian Thistle pula pernah menjuarai Scottish Cup pada tahun 2014 dan 2015.

Kesimpulan

Kami berpendapat kembalinya Rangers ke Scottish Premiership lebih banyak membawa kebaikan berbanding keburukan.

Kehadiran mereka akan memaksa Celtic untuk menguatkan lagi pasukan mereka untuk bersaing secara konsisten dalam saingan domestik serta saingan Eropah.

Begitu juga Aberdeen, mereka perlukan mantapkan pasukan untuk mewujudkan saingan tiga penjuru dalam liga.

Bagi pasukan lain, mereka masih mempunyai peluang untuk menyinar terutama dalam saingan piala kerana tiada siapa boleh jangka apa yang berlaku dalam kejohanan piala. Cuma mereka perlu tampil lebih kompetitif sahaja.

Baca juga: Rangers Kembali Ke Scottish Premiership, 4 Tahun Selepas Dihumban Ke Divisyen Ke-4

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN