Pemain Wajib Ada Sijil Atau Diploma Jika Mahu Sertai UiTM FC

Akanni Sunday

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang disediakan. Terima kasih. Moving forward as one.

Klik butang di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

KLIK UNTUK SUMBANGAN

Ketika pasukan lain dalam Liga Malaysia (Liga M) bertungkus-lumus cuba mendapatkan pemain terbaik, UiTM FC ternyata mengambil pendekatan berbeza.

Mereka mewajibkan pemain tempatan atau import baharu pasukan itu perlu ada sekurang-kurangnya sijil atau diploma dalam pelbagai bidang.

Sebagai kelab daripada institusi pengajian tinggi (IPT), mereka juga mewajibkan muka baharu tempatan untuk musim depan menyambung pelajaran di universiti tersebut jika mahu beraksi dengan UiTM FC.

Jurulatihnya, Wan Mustaffa Wan Ismail bercakap kepada Stadium Astro, semua pemain professional tempatan yang beraksi dengan pasukan UiTM FC ialah mereka yang bergelar mahasiswa.

“Kami menyediakan kursus khas dalam jurusan sains sukan dan pengurusan dalam bola sepak. Malah, pemain import juga tidak terkecuali apabila akan terlibat dengan pusat bahasa. Mungkin mereka boleh berkongsi kepakaran bahasa ibunda mereka, antaranya bahasa Perancis,” kata Wan Mustaffa.

Gambar : UiTM FC

Musim depan, hanya Dechi Marcel N’Guessan dikekalkan sebagai tonggak import selepas melepaskan Akanni Sunday Wasiu dan Do Dong-hyun ke pasukan lain manakala Onorionde Kughegbe digugurkan.

“Kami mengekalkan Marcel sebagai tonggak tengah dan sedang berunding untuk mendapatkan seorang pemain pertahanan dari Cameroon.

“Paling penting, kami perlu mencari pengganti Dong-hyun dan Akanni Sunday yang menyumbang 30 gol musim lalu,” katanya.

UiTM FC berlepas ke China, Ahad lalu untuk menyertai Terbuka Yunnan sebagai persediaan musim baru nanti.

sumber: stadium astro

Leave a Reply