Peluang Pulihkan Karier, Faizat Ghazli Perlu ‘Simen’ Posisi Sayap Menyerang Kedah

Faizat Ghazli Kedah Pulau Pinang 2020

Walaupun hanya aksi pemanas badan menjelang penyambungan semula saingan Liga Super (MSL) 2020, aksi yang dipamerkan Faizat Ghazli tentunya melegakan Kedah.

Manakan tidak, beliau tiba lewat di Kedah sebagai pemain terakhir sebelum jendela perpindahan ditutup, namun beberapa hari kemudian liga tertangguh akibat pandemik COVID-19. Tiada satu aksi atau minit permainan yang berjaya diperolehinya.

Dua gol menentang Pulau Pinang

Faizat Ghazli bukanlah nama asing dalam arena bola sepak tempatan. Bekas pemain Harimau Muda ini tampil cemerlang di usia mudanya, namun pada satu ketika, beliau kelihatan seperti senyap seketika daripada pentas saingan liga tempatan.

Mungkin atas faktor saingan liga yang menggunakan kudrat penyerang import, perubahan posisinya ke bahagian sayap menyerang kanan kurang memberikannya kelebihan dan juga penampilan yang terhad. Mungkin, Kedah adalah jawapannya.

Tampil bermain kali terakhir lebih setahun yang lalu ketika PKNS FC tewas 1-2 kepada Johor Darul Ta’zim (JDT), Faizat Ghazli meledak dua gol ketika aksi persahabatan menentang Pulau Pinang. Namun, Kedah akhirnya tewas 3-2 kepada lawan.

Ia mungkin mampu melonjak keyakinan dan sentuhan pemain berusia 25 tahun itu dalam menggembalikan semula kariernya bersama Kedah dan nampaknya, Aidil Sharin tidak perlu menunggu lama untuk menurunkannya bermain.

Tunjuk peningkatan yang baik

Bercakap selepas perlawanan tersebut, Aidil Sharin mengakui ianya bukanlah tahap sebenar kemampuan skuad kendaliannya kerana beliau sedang mencuba sesuatu.

“Di sebalik kekalahan 2-3, saya dapati banyak perkara positif mengenai pasukan yang sedang dinilai. Seperti pasukan pamerkan semalam, kita telah mencuba kekuatan di beberapa posisi temasuk meletakkan beberapa pemain di posisi baharu,” jelasnya.

Beliau turut mengulas mengenai aksi bekas pemain PKNS FC dan Pulau Pinang itu, “Faizat Ghazli sebagai contohnya telah menunjukkan peningkatan yang baik sejak menyertai Kedah dan dua gol dijaringkannya adalah dalam perlawanan pertamanya.”

Faizat Ghazli menawarkan pilihan kepada Aidil Sharin untuk posisi sayap menyerang kanan yang sebelum ini dikuasai oleh dua pemain lebih berusia iaitu Zaquan Adha Abd Razak yang sudah menjengah ke usia 33 tahun dan Azamuddin Akil (35 tahun).

Penutup

Seperti yang pernah dilaporkan oleh Semuanya BOLA pada Mac lalu, Faizat Ghazli adalah ‘last card’ buat Aidil Sharin dalam mengukuhkan skuad kendaliannya itu.

Namun, masih awal untuk mengulas impak kemasukkannya. Begitupun, Kedah pastinya boleh menarik nafas lega, posisi tersebut sudah memiliki pilihan yang lebih dan ketiadaan Zaquan Adha mahupun Azamuddin Akil tidak akan memberi masalah.

KREDIT FEATURED IMAGE: ARENA HIJAUKUNING

Baca lagi artikel mengenai Faizat Ghazli dan Kedah FA:

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN