PAFA Cadang Stadium Perak, Kompleks Bola Sepak Jadi Lokasi Latihan

PAFA

Persatuan Bolasepak Perak (PAFA) bersedia untuk mematuhi peraturan yang telah dikeluarkan oleh Malaysian Football League (MFL) berdasarkan Prosedur Standard Operasi (SOP) sebelum mereka memulakan latihan bermula 15 Jun ini.

Jelas Setiausaha Kehormat PAFA, Mohamad Azlin Mohd Nadzri, empat perkara utama yang wajib dipatuhi oleh semua pasukan sebelum kembali berlatih adalah perkara yang cukup penting bagi memastikan aspek kesihatan dan keselamatan semua terlibat berada di tahap terbaik susulan pandemik COVID-19.

“Saya rasa SOP yang telah dikeluarkan itu seiring dengan saranan daripada Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan MFL telah memberi penerangan dengan lebih jelas kepada kami.

“Bilangan pemain dibenarkan hanya 10 orang sahaja dalam satu sesi selama 45 minit, jadi cadangan saya adalah pasukan mengadakan dua sesi latihan dalam satu hari di Stadium Perak, Ipoh secara tertutup.

“Manakala untuk Perak 2, kami bercadang latihan akan diadakan di Kompeks Bola Sepak Perak untuk dua sesi juga, tetapi memandangkan padang di situ agak terbuka, kami akan lihat dulu bagaimana keadaannya.

“Yang lain-lain seperti pegawai penyeleras yang perlu ada di tempat latihan tiada masalah dan semua pemain dan pegawai akan melakukan ujian calitan atau swab test pada Isnin ini,” katanya.

Pada Rabu lalu, Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Dato’ Ab Ghani Hassan telah mempengerusikan mesyuarat dalam talian bersama setiausaha-setiausaha pasukan Liga Malaysia.

Sesi itu membincangkan secara mendalam SOP yang perlu dipatuhi setiap pasukan untuk mengadakan latihan sepertimana yang dibenarkan oleh MKN.

Sebelum ini MKN dan KBS mengumumkan keputusan untuk membenarkan semua pasukan kembali memulakan sesi latihan dengan SOP yang ketat mulai 15 Jun ini dan mengikut perancangan jika mendapat kebenaran kerajaan, Liga Malaysia dijangka bersambung semula pada September depan.

Kredit foto: Perak TBG

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN