Ole Masih Selamat, Ini 3 Punca BOD Man Utd Belum Mahu Lantik Conte

Kedudukan Ole Gunnar Solskjaer sebagai pengurus Manchester United dilaporkan masih selamat buat masa ini,w alaupun khabar angin bertiup kencang menyatakan Antonio Conte bakal dilantik menggantikan pengendali dari Norway itu di Old Trafford.

Beberapa siri keputusan buruk yang memuncak selepas Red Devils dibelasah 5-0 oleh Liverpool di laman sendiri pada hujung minggu lalu menyebabkan ramai pihak hilang sabar – termasuk ahli lembaga pengarah (BOD) kelab.

Malah Pengarah Urusan Man Utd, Richard Arnold dilaporkan telah membatalkan semua temujanji semalam untuk mengadakan perjumpaan khas dengan pihak Glazer dan membincangkan masa depan Solksjaer.

Bagaimanapun laporan terkini dari Old Trafford mengatakan kedudukan Solskjaer buat masa ini selamat – sekurang-kurangnya untuk membimbing pasukan itu berhadapan Tottenham Hotspur pada hujung minggu akan datang.

BOD Man Utd juga dipercayai masih ragu untuk melantik Conte dan enggan tergesa-gesa membuat keputusan kerana tiga perkara berikut:

Sejarah Conte

Perkara pertama adalah disebabkan oleh sejarah Conte bersama kelab-kelab yang dikendalikan oleh beliau sebelum ini.

Man Utd mahukan seorang jurulatih yang mampu kekal lama untuk projek jangka masa panjang. Rekod Conte bersama kelab-kelab terdahulu pula menyatakan sebaliknya.

Karier kejurulatihan Conte bermula bersama Arezo. Hanya selepas setahun bersama kelab tersebut, Conte menyertai Bari (2007-2009), Atalanta (2009-2010), Siena (2010-2011), Juventus (2011-2014), Itali (2014-2016), Chelsea (2016-2018), dan Inter Milan (2019-2021).

Berdasarkan sejarah, Conte hanya kekal bersama sesebuah pasukan untuk maksimun tiga musim. Rekod Conte bersama dua kelab terakhir juga berakhir dengan kurang baik, dicemari hubungan keruh dengan pengurusan tertinggi kelab.

Ini bermakna tiada jaminan Conte akan kekal lama di Old Trafford. Tempoh Conte di Old Trafford juga mungkin akan berakhir kerana disunting kelab lain dengan tawaran lebih menarik, atau persengketaan dengan pemain atau pengurusan kelab.

Corak permainan 

Sebab kedua ialah disebabkan oleh corak permainan yang diamalkan Conte tidak sesuai dengan bintang Manchester United, Cristiano Ronaldo.

Seperti yang dilihat sebelum ini, kepulangan Ronaldo disambut meriah oleh semua pihak di Manchester United. Beliau bukan sahaja pemain bintang Red Devils. Lebih daripada itu, Ronaldo juga adalah legenda dan ‘anak emas’ kelab.

Terkenal dengan corak permainan pantas dan agresif, Conte sentiasa mahukan pemain-pemain barisan hadapan melakukan pressing setiap kali bola berada di bawah penguasaan pihak lawan.

Ronaldo sememangnya seorang pemain istimewa dan mempunyai penyudah yang mampu memusnahkan mana-mana pasukan sekiranya diberikan peluang.

Tetapi Ronaldo bukanlah seorang penyerang yang memiliki work rate dan gemar berlari melakukan pressing. Musim ini bintang dari Portugal itu sudah pun dikritik dan dipersoalkan kesungguhannya mengejar bola.

Mengetepikan Ronaldo pula akan menjadi idea yang tidak bagus dan bukan pilihan untuk Conte.

Anak emas Ferguson

Anda harus tahu salah seorang yang sentiasa memberikan sokongan dan berada di belakang Ole Gunnar Solksjaer adalah Sir Alex Ferguson sendiri.

Ini bukan perkara menghairankan kerana Solskjaer adalah salah seorang pemain yang pernah beraksi untuk Ferguson suatu ketika dahulu.

Sebelum ini sudah ada cakap-cakap kedudukan Solksjaer di Old Trafford berada di dalam keadaan selamat disebabkan oleh pengaruh Ferguson.

Kekalahan kepada Liverpool mungkin adalah kemuncak kesabaran BOD dan penyokong Man Utd terhadap Solksjaer.

Namun tidak bagi Ferguson. Terbaru, Ferguson dilaporkan mahu peluang terus diberikan kepada bekas super-sub beliau itu.

Penutup

Buat masa sekarang kita boleh simpulkan kedudukan Ole Gunnar Solskjaer selaku pengurus Manchester United masih lagi selamat.

Malah jurulatih dari Norway itu dijangka akan terus menerajui pasukan untuk berhadapan Tottenham Hotspur selepas ini.

Sebahagian daripada BOD termasuk Sir Alex Ferguson juga masih percaya agar peluang terus diberikan kepada Solskjaer. Malah sehingga kini belum ada sebarang tawaran dipercayai telah diberikan kepada Conte.

Tetapi siapa tahu dan boleh meramalkan apa yang akan berlaku selepas ini.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN