Norwich City Warnakan Bilik Persalinan ‘Pink’ Untuk Rendahkan Kadar Testosterone Lawan

Norwich City mewarnakan bilik persalinan pasukan pelawat dengan warna serba-serbi merah jambu, bertujuan untuk merendahkan kadar testosterone pemain lawan. Warna merah jambu sering dikaitkan untuk menenangkan orang.

Pihak kelab enggan memberikan komen lanjut mengenai perkara itu walaupun penyokong diberikan penjelasan sedemikian dalam satu forum pada Khamis lalu.

(Photo by Chris Vaughan – CameraSport via Getty Images)

“Warna merah jambu sentiasa akan memberikan kesan. Bukan kerana warnanya, tetapi ia juga berkaitan dengan pengalaman zaman kanak-kanak,” ujar Dr Alexander Latinjak yang merupakan pakar psikologi sukan dari University of Suffolk.

“Jika benar merah jambu akan menurunkan tahap testosterone, maka pengurus Norwich City sepatutnya tahu bagaimana untuk mengambil kesempatan untuk menang.”

Mewarnakan bilik persalinan warna pink bukan pertama kali dilakukan di dalam sukan. Sebelum ini pasukan University of Iowa turut pernah melakukan taktik yang sama untuk memberikan tekanan kepada lawan di dalam sukan American Football.

(photo by Shaun Brooks/Action Plus via Getty Images)

Ideanya ialah supaya pemain lawan lebih tenang, kurang bersemangat dan tidak agresif apabila paras testosterone pemain tidak tinggi.

Dalam dua perlawanan di Carrow Road pada musim ini, Norwich City telah tewas 4-3 kepada West Bromwich Albion sebelum menewaskan pasukan Leagur Two, Stevenage 3-1 dalam pertandingan Piala Carabao.

Maka langkah yang diambil oleh Norwich City ini sememangnya boleh dipersoalkan keberkesanannya.

Norwich City fans arrive for the Sky Bet Championship match at Carrow Road, Norwich. (Photo by Joe Giddens/PA Images via Getty Images)

“Secara peribadi, saya tidak akan membuang masa untuk menukar warna keseluruhan bilik persalinan lawan kepada warna merah jambu. Ada banyak cara lain lagi untuk menang dalam perlawanan,” tambar Dr. Latinjak.

“Sekarang pasukan lawan sudah tahu mengapa warna bilik persalinan diwarnakan merah jamnu. Sudah tentu mereka juga boleh mengambil langkah pencegahan jika benar ia menurunkan kadar testosterone.”

“Lebih dari itu, ia mungkin menjadi bahan jenaka pemain lawan. Dan ia pasti akan menjadi motivasi bagi mereka untuk menafikan teori tersebut,” ujar beliau lagi.

Kisah ini agak kelakar, namun ia benar-benar terjadi. Ia turut mengingatkan kami kepada Stadium Sultan Muhammad IV di Kota Bharu, Kelantan yang diwarnakan merah jambu ketika era Datuk Seri Vida menjadi penaja utama pasukan Kelantan FA.

Mungkinkah prestasi pasukan Kelantan FA di tempat sendiri akan lebih baik pada musim ini jika warna merah jambu itu ditukar?

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN