Quantcast

BERITA

Nike Perkenalkan Anti-Clog Traction; Kasut Bola Yang Halang Lecah Melekat Di Tapak

Berdasarkan kenyataan dan video rasmi Nike tentang Nike Anti-Clog Traction, produk terbaru mereka ini bakal mendapat sambutan pemain-pemain bola sepak di Malaysia. Terutamanya pemain amatur.

Sejak bertahun lamanya, pemain bola sepak amatur (kadang-kala profesional) yang kerap bermain di padang yang basah terpaksa pasrah bermain dengan tanah yang melekat di tapak kasut bola mereka.

Tanah yang melekat di tapak kasut mereka menyebabkan kasut mereka menjadi berat dan menyumbat ruang antara studs. Ini membuatkan larian mereka menjadi perlahan kerana kasut yang berat dan licin.

Selepas bermain, pemain juga terpaksa menghabiskan masa untuk membersihkan kasut bola mereka dari tanah yang melekat.

Mujurlah dengan Nike Anti-Clog Traction, masalah ini akan selesai.

Nike Magista lengkap dengan Anti-Clog Traction (sumber: Nike)

Nike Magista lengkap dengan Anti-Clog Traction (sumber: Nike)

Bagaimana Nike Anti-Clog Traction berfungsi?

Nike Anti-Clog Traction berfungsi untuk menghalang tanah melekat di tapak kasut bola keluarannya seperti model Tiempo, Magista dan Hypervenom.

Teknologi ini dibangunkan hasil kajian 2 tahun oleh Dr. Jeremy Walker – pemegang ijazah kedoktoran kejuruteraan sains bahan – dan pasukannya di Nike Innovation Lab.

Bahagian tapak Nike Anti-Clog Traction mengandungi polimer yang bersifat hidrofilik (sukakan air).

Pada mulanya pasukan Dr. Walker di Nike Innovation Lab mencuba pelbagai mekanisme dan bahan tapak kasut yang mampu menyingkirkan air. Tetapi ianya tak berjaya.

“Kami berhenti berfikir untuk menyingkirkan air dari tapak kasut. Sebaliknya kami gunakan air sebagai kelebihan kami.”

Dengan polimer hidrofilik, tapak kasut akan membentuk satu lapisan air tanpa menjejaskan daya geseran. Lapisan air di tapak kasut inilah yang akan menghalang tanah daripada melekat di tapak kasut Nike.

“Memahami struktur molekul lecah adalah kunci kami untuk menghasilkan Nike Anti-Clog Traction. Lapisan hidrofilik di tapak kasut ini akan menghalang tanah daripada melekat.”

Nike Anti-Clog Traction akan dijual di pasaran pada kuantiti terhad melalui Nike Football App pada 15 April 2016 nanti.

Model Tiempo, Magista dan Hypervenom yang dilengkapi Nike Anti-Clog Traction akan mempunya simbol heksagon di bahagian tapak kasutnya.

Bagaimanapun Nike belum mendedahkan lagi harganya.

Baca juga: Panduan Memilih Kasut Bola Dengan Studs Yang Betul