Nidzam Jamil: Jurulatih Perlu Kreatif Cipta Latihan Bersesuaian

Nidzam Jamil

Ketua jurulatih FELDA United, Nidzam Jamil berpandangan semua pengendali Liga Malaysia perlu lebih kreatif dan terbuka menerima corak latihan yang begitu ketat sepertimana disyaratkan dalam Prosedur Standard Operasi (SOP) oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Baginya, suka atau tidak, mereka kena bijak menggunakan ruang yang ada walaupun latihan secara kontak fizikal atau ‘body-contact’ tidak dibenarkan serta harus berfikir di luar kotak dalam mencipta latihan bersesuaian kepada semua pemain.

Jelas Nidzam, ini juga satu perkara baharu dan tidak pernah berlaku dalam sejarah bola sepak tetapi itu bukan halangan buat semua pasukan untuk cuba berlatih di tahap maksimum.

“ Kebenaran awal diberikan untuk berlatih memang melegakan satu cabaran baharu berhubung latihan yang tidak membenarkan ada sentuhan dan sememangnya itu menuntut bukan saya sahaja tetapi semua jurulatih untuk ada kreativiti mencorakkan latihan mengikut syarat sebegini.

“ Sebagai jurulatih, saya kena lihat daripada perspektif bagaimana mahu melatih pemain di samping perlu menjaga penjarakan sosial dan mungkin kena fikir dalam cara falsafah bola sepak yang berlainan.

“ Kita tidak boleh jadikan itu sebagai alasan sebagai sukar untuk melatih pemain dan apa-apapun kebenaran untuk berlatih perlu disambut penuh positif oleh semua pasukan.

“ Saya melihat kebenaran awal sebegini yang diberikan oleh kerajaan iaitu lapan ke sepuluh minggu sebelum sepak mula, sekurang-kurangnya memudahkan kami barisan kejurulatihan melakukan pelbagai perancangan yang lebih teliti dan tidak bersikap terburu-buru dalam mendapatkan kembali kekuatan setiap pemain, “ katanya.

Khamis lepas, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Malaysian Foootball League (MFL), Dato’ Ab Ghani Hassan berkata, semua pasukan Liga Malaysia yang mahu memulakan latihan wajib mengikuti pematuhan SOP jika mahu turun ke padang bermula 15 Jun lalu.

Selain empat langkah awal sebelum mendapat kebenaran berlatih iaitu melakukan ujian calitan atau ‘swab test’, melantik pengawai penyelaras, menamakan pusat latihan dan mendaftarkan melalui pautan notification.miti.gov.my (MITI), semua pasukan juga perlu patuh berlatih dengan tidak boleh menggunakan body contact.

Dalam pada itu, Nidzam optimis kejanggalan awal untuk setiap jurulatih dan pemain mengikuti latihan tanpa sebarang sentuhan akan berakhir selepas dalam tempoh satu atau dua minggu.

Beliau melihat situasi ini tidak ubah sebagai satu norma baharu yang perlu diterima sepertimana pelaksanaan awal beberapa SOP melibatkan orang awam oleh MKN serta KKM.

“ Sudah pasti pada permulaan awal, akan ada perasaan yang rasa susah mahu ikuti peraturan atau rasa seperti kekok namun bila lama-kelamaan, saya yakin pemain boleh biasakan diri.

“ Contoh ini sama seperti mana peraturan masuk pasar raya atau restoran diperkenalkan dahulu, kita kena beratur bagi memeriksa suhu badan dan kena buat imbasan di telefon atau tulis nama di atas buku dan lama-kelamaan, kita akan anggap ini sebagai satu perkara biasa.

“ Perkara ini juga akan berlaku kepada semua pemain dan jurulatih dalam ikuti latihan yang disyaratkan dalam SOP, saya rasa tidak ada masalah selepas dalam satu tempoh apabila ia sudah jadi amalan kebiasaan, ” tambah Nidzam Jamil lagi.

Kredit featured image: Felda United FC

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN