Mourinho Nafi Gol Perancis Milik Pogba, Puji Peranan ‘Kotak-Ke Kotak’

Jose Mourinho berkata Paul Pogba tidak seharusnya dianugerahkan dengan gol kemenangan Perancis menentang Australia.

Walaupun berpendapat sedemikian, pengurus Manchester United itu memuji kesungguhan yang ditampilkan oleh Pogba untuk mencatatkan kemenangan untuk negaranya.

(Photo by Elisa Estrada/Real Madrid via Getty Images)

Tempoh Pogba bersama Manchester United sering dibayangi perdebatan mengenai posisi terbaik pemain tersebut, yang mempengaruhi konsistensi beliau.

Ketika bercakap kepada Russia Today, Mourinho memuji peranan Pogba sebagai pemain tengah ‘kotak-ke kotak’, yang memungkinkan gol kemenangan tersebut.

“Pada saya, ia bukan mengenai gol tersebut. Ia adalah gol sendiri. Tetapi secara keseluruhan, ia adalah mengenai aksi dan kesungguhan oleh Pogba untuk mendapatkan keputusan.”

KAZAN, RUSSIA – JUNE 16: Paul Pogba of France celebrates scores his sides second goal as ball deflects of Aziz Behich during the 2018 FIFA World Cup Russia group C match between France and Australia at Kazan Arena on June 16, 2018 in Kazan, Russia. (Photo by Robert Cianflone/Getty Images)

“Majoriti pemain Perancis terlampau selesa, enggan mengambil risiko atau kurang keyakinan untuk beraksi sebagaimana sepatutnya.”

“[Kylian] Mbappe tidak beraksi pada kemampuan sebenar. Begitu juga dengan Ousmane Dembele dan Antoine Griezmann.”

“Bahagian tengah pula terlampau berada di kedudukan mereka. Paul [Pogba] sendiri tidak terlibat banyak di dalam perlawanan ini dan kemudian- aksi sebegini ialah aksi No.8 sejati.”

“Begitulah kebanyakan orang menggelarkan pemain tengah kotak-ke-kotak. Jika ia adalah percubaan yang jelas dari Pogba, maka ia adalah gol yang sangat menarik untuk dibincangkan dari aspek taktikal.”

(Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)

Mourinho turut berkata beliau tidak mempunyai isu mengenai pemilihan pemain oleh Didier Deschamps, namun menjelaskan pasukan ini gagal merealisasikan potensi sebenar apabila bergelut menentang Australia.

Australia terpaksa mengharungi masa tambahan ketika di pusingan kelayakan untuk mencatat kemenangan ke atas Syria.

“Saya suka cara Perancis untuk berhadapan dengan perlawanan ini. Saya suka melihat tiga pemain penyerang dibenarkan bebas berada di hadapan.”

“Mereka ada Mbape, Griezman dan Dembele. Namun tanpa seorang No.9 yang jelas, ia seperti kurang berhasil.”

“Australia selesa walaupun tanpa penguasaan bola. Namun mereka tetap berpeluang untuk mengancam melalui pertukaran hantaran di garis akhir serangan.”

T(Photo credit should read SAEED KHAN/AFP/Getty Images)

“Ini kerana pemain tengah Perancis tidak berapa kuat di dalam aspek untuk memberi tekanan (pressing).”

“Selepas tiga hari aksi di Piala Dunia, setiap pasukan bertanding tidak menekankan aspek melakukan tekanan (pressing). Setiap pasukan lebih gemar beraksi dengan sistem pertahanan yang kompak, memiliki organisasi yang padu di bahagian pertahaan.”

Belum ada lagi pasukan di Piala Dunia ini yang dibentuk berdasarkan tekanan (pressing).

 

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN