Mohamed Salah Berpeluang Sertai Mesir Di Sukan Olimpik

Mohamed Salah berpeluang untuk mewakili negaranya Mesir, untuk aksi di Sukan Olimpik Tokyo pada musim panas tahun ini.

Namun ia juga bergantung kepada kemahuan pemain itu sendiri, dan sama ada Liverpool mengizinkan pemain itu untuk menyertai pasukan negaranya.

Bintang Liverpool berusia 27 tahun itu berada di dalam senarai 50 pemain skuad kebangaan Mesir untuk temasya sukan tersebut, yang akan berlangsung pada 8 Ogos.

Tarikh tersebut merupakan hari pertama sepak mula kepada musim 2020/21 saingan Liga Perdana Inggeris (EPL).

Acara bola sepak di Sukan Olimpik dikhususkan untuk pemain berumur di bawah 23 tahun, namun peraturan pertandingan membenarkan penyertaan sehingga tiga pemain lebih usia.

“Kita tidak boleh memaksa Salah menyertai kita,” ujar Ketua Jurulatih Mesir, Shawky Gharib.

“Penyertaan Salah bersama Mesir di Sukan Olimpik adalah terpulang kepada beliau sendiri, Liverpool, dan juga kehendak Jurgen Klopp.

“Saya hanya boleh meletakkan nama beliau di dalam senarai awal 50 pemain. 18 pemain terakhir akan ditentukan pada Jun nanti.”

https://twitter.com/AnfieldWatch/status/1227724718175916037

Peraturan FIFA tidak memaksa mana-mana pemain dipanggil wajib untuk menyertai pasukan kebangsaan untuk acara di Sukan Olimpik.

Di dalam situasi Mohamed Salah, Liverpool dan Klopp mungkin mahukan pemain itu utnuk berada di England dalam memastikan kelab Merseyside itu membina momentum di awal musim.

Namun peluang beraksi di Sukan Olimpik bukan sesuatu yang boleh dimiliki oleh setiap atlet. Semuanya tetap bergantung dengan Salah sekiranya beliau mahu beraksi atau tidak untuk negaranya.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN