MFL Sambut Baik Cadangan KBS Benarkan Latihan Penuh

Latihan Penuh

Malaysian Football League (MFL) memuji usaha Kementerian Belia dan Sukan (KBS) yang telah bersedia untuk membawa cadangan membenarkan latihan penuh secara berkontak ke Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Mengenai Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada Khamis depan.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Dato’ Ab Ghani Hassan, cadangan itu adalah satu langkah tepat untuk mengembalikan kembali ekonomi dan keharmonian sukan negara yang dilihat berdepan krisis selepas negara dilanda pandemik COVID-19 sejak awal Mac lalu.

Jelas lagi Dato’ Ab Ghani, beliau optimis cadangan yang akan dibawa oleh Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Sri Reezal Merican Naina Merican adalah relevan selaras penurunan statistik pesakit COVID-19 yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Justeru, Dato’ Ab Ghani percaya cadangan yang dibawa oleh pihak KBS ini ke dalam Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Mengenai Pelaksanaan PKP pada minggu depan menjadi satu isyarat baik di mana kementerian sukan negara sentiasa mengambil cakna terhadap situasi yang dialami oleh industri sukan tanah air.

“MFL percaya cadangan oleh Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Sri Reezal Merican adalah satu langkah yang tepat dan mengikuti kesesuaian serta perkembangan semasa dalam negara.

“Bagi pihak MFL, cadangan kebenaran untuk latihan secara kontak penuh ini akan memperlihatkan juga harapan dan kemungkinan untuk MFL dan kejohanan-kejohanan sukan yang lain dapat dimulakan dalam masa yang terdekat.

“Biarpun ia masih di peringkat cadangan tetapi usaha KBS harus diberikan pujian dalam usaha membangkitkan kembali semangat sukan yang semakin pudar dalam negara ini disebabkan pandemik virus COVID-19.

“MFL optimis bahawa bukan sahaja cadangan tetapi KBS juga ada mengadakan sesi libat urus bersama penggiat industri sukan dari semasa ke semasa untuk berkongsi pandangan pembangunan sukan di Malaysia selain mengadakan perbincangan cadangan Operasi Standard Prosedur (SOP) yang bersesuaian ke arah pembukaan sektor sukan dan rekreasi secara berperingkat,” kata Dato’ Ab Ghani.

Selain daripada membawa cadangan kebenaran latihan kontak penuh, KBS akan mengadakan satu sesi libat urus bersama pengusaha-pengusaha padang dan gelanggang komersil serta akademi untuk sukan bola sepak dan futsal dalam masa yang terdekat.

Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebelum ini mengumumkan setiap pasukan harus mematuhi SOP yang telah ditetapkan iaitu perlu mematuhi penjarakkan sosial di mana sekurang-kurangnya 3-5 meter untuk aktiviti dinamik seperti latihan bola sepak bermula 15 Jun lalu.

Dalam perkembangan sama, Dato’ Ab Ghani memberitahu MFL turut memuji usaha KBS yang telah membenarkan latihan pasukan-pasukan dibuat di padang terbuka.

“Dengan SOP latihan fasa 1 iaitu tiada kontak dikekalkan, ia telah memudahkan pasukan-pasukan untuk mendapatkan padang latihan berbanding sebelum ini SOP hanya dibenarkan di stadium atau padang secara tertutup,” katanya.

Pasukan Negeri Sembilan menjadi pasukan pertama mendapat kebenaran menjalani latihan oleh MFL selepas Majlis Keselamatan Negara (MKN) memberikan kebenaran kepada semua pasukan untuk berlatih di bawah SOP yang telah ditetapkan.

Empat kriteria utama itu adalah semua pasukan ialah melakukan ujian calitan atau ‘swab test’, melantik pengawai penyelaras, menamakan pusat latihan dan mendaftarkan melalui pautan miti.gov.my (MITI) selain venue juga perlu melakukan proses nyahkuman atau sanitasi.

Bagaimanapun, semua pihak yang terlibat harus berhati-hati serta akur setiap SOP yang telah ditetapkan.

Ia kerana MFL berharap setiap pasukan dapat menjaga etika dan berdisiplin biarpun pihak kerajaan telah memberikan kebenaran tertentu selain usaha untuk terus mencegah penularan wabak COVID-19.

Kredit featured image: Perak TBG

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN