MFL: Kemaraan Kedah Ke Final Adalah Sah

Malaysian Football League (MFL) di sini ingin menjelaskan berhubung peraturan jaringan di tempat lawan yang diguna pakai dalam saingan Piala Malaysia.

Pihak MFL sedia maklum berlakunya kekeliruan oleh sesetengah pihak berhubung peraturan ini susulan kemenangan Kedah menerusi agregat 8-8 ke atas Pahang pada separuh akhir kedua Piala Malaysia di Stadium Darul Makmur semalam.

Pada perlawanan separuh akhir kedua itu, kedua-dua pasukan terikat 5-5 selepas beraksi selama 120 minit permainan termasuk 30 minit masa tambahan.

Fernando Rodriguez Kedah Pahang Piala Malaysia
FOTO: MFL

Untuk makluman semua, berdasarkan Peraturan Pertandingan Liga Malaysia di bawah artikel 6.4, Dalam Pertandingan Kalah Mati (2) pusingan atau Perlawanan Akhir yang diadakan secara timbal balik, maka penentuan Pasukan Pemenang atau Pasukan Teratas selepas keputusan penuh masa Perlawanan Pusingan Kedua hendaklah mengikut susunan hirarki seperti berikut:-

a) Pasukan yang mendapat jumlah mata terbanyak; jika sama,
b) Pasukan yang mempunyai jumlah perbezaan gol terbanyak; jika sama,
c) Pasukan yang mempunyai jumlah jaringan gol terbanyak; dan jika sama,
d) Jaringan gol di venue pihak lawan dikira berganda; jika sama,
e) Keputusan Perlawanan masa tambahan; jika seri;
f) Jaringan gol di venue pihak lawan selepas masa penuh tambahan dikira berganda; jika sama,
g) Pasukan yang menang sepakan dari tanda penalti mengikut Undang-Undang FIFA.

MFL selaku badan penganjur pertandingan bertanggungjawab dalam menetapkan sesuatu peraturan berdasarkan FIFA law of the games dan FIFA rules & regulation.

Ini bukan peraturan baharu yang dikuatkuasakan kerana ia sudah diguna pakai sejak 2010 termasuk membabitkan perlawanan Piala FA dan Challenge Cup.

Perkara ini juga telah dimaklumkan kepada setiap pasukan yang bertanding pada Mesyuarat Koordinasi Perlawanan pada pagi hari perlawanan yang turut dihadiri pegawai dan jurulatih kedua-dua pasukan.

Justeru pihak MFL berharap penjelasan ini dapat menjawab segala kekeliruan yang timbul dan berterima kasih kepada semua penyokong yang memberikan sokongan kepada semua pasukan bertanding dalam kempen Piala Malaysia 2019.

Di kesempatan ini juga MFL ingin mengucapkan tahniah kepada Kedah dan Johor Darul Ta’zim (JDT) yang berjaya mara ke perlawanan akhir Piala Malaysia pada 2 November ini.

Leave a Reply